Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A napraforgó 80 százalékát már elvetették Zala megyében

2012. április 24.

A napraforgó több mint 80 százalékát már elvetették Zala megyében, a burgonyaföldeken alig tízhektárnyi terület van még hátra és lassan befejeződik a szója vetése is. A kukoricaföldek 20 százalékán is végeztek a vetéssel – tájékoztatta Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI-t.

A 4.830 hektárra tervezett napraforgó vetése közel 3.950 hektáron már befejeződött. Az idén az előző évinek közel duplájára, mintegy 2.470 hektárra nőtt a szója vetésterülete, 710 hektáron már végeztek a vetéssel, és mintegy 322 hektáron földbe került a burgonya is.

A megyében az idén 50 ezer hektáron vetnek kukoricát, eddig 11.610 hektáron végeztek a munkával. A tavaszi árpát közel 4 ezer hektáron, a zabot pedig 1215 hektáron vetették el.

Horváth Gyula igazgató szólt arról is, hogy a következő napokban melegedés várható, ami felgyorsíthatja a tavaszi növények vetését. A tavaszi szántóföldi munkákat az esőzés sem akadályozza; az elmúlt két napban lehullott csapadék – bár Zalaegerszeg térségében viszonylag kevés, átlagosan 5 milliméter volt a csapadék mennyisége – kedvezően hat a növények fejlődésére, valamint a vetés előtti magágy-előkészítésre is.

Az igazgató a folyamatban lévő munkákról elmondta; az őszi kalászosok fejtrágyázása már befejeződött és lassan befejeződik a gyomirtás is. Összegzése szerint a határ “jó közepes” képet mutat Zala megyében, az őszi kalászosok (26.816 hektár búza, 4.500 hektár árpa, 2.800 hektár tritikálé) az első negyedévi szárazság ellenére sem maradtak el a fejlődésben.

Az őszi káposztarepce is virágzásban van, de a csapadékhiány és a hótakaró nélküli fagy miatt a növény “szármagasságában, elágazásában” tapasztalható némi elmaradás. Az országos adatokkal ellentétben, Zalában azonban nem volt jellemző a kifagyás. A kár a vetésterület 10 százalékát sem érte el, a repce 15 ezer hektáros vetésterületén mindössze párszáz hektáron kellett kiszántani a növényt.

Zala megyében egyébként az első negyedévben 70-75 milliméterrel kevesebb csapadék esett, mint az elmúlt években.

Forrás: MTI

Same, Hürlimann, Deutz-Fahr, Lamborghini alkatrészek raktárról. Emellett átfogó javítást, karbantartást is kínálunk a gépekhez, amelyeknek elektronikai rendszerit is javítjuk.