Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A vetőmag-előállítás a mezőgazdaság fejlődésének egyik kulcsa

2011. június 9.

A kiváló vetőmag-előállítás a minőségi növénytermesztés alapja, egyben a honi agrárium fejlődésének egyik elengedhetetlen feltétele – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán Karcagon egy tanácskozáson.

A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma helyi kutató intézetének nyári kalászos fajtabemutatójához kapcsolódó rendezvényen a miniszter kiemelte: a színvonalas és gazdaságos termelés alapjául szolgáló jó minőségű vetőmagok ismérve, hogy ellenőrzött körülmények között állítják elő, és megfelel a hazai termesztési adottságoknak.

Az elmúlt évek szomorú tapasztalata, hogy a kétes eredetű, vagy gyenge minőségű vetőmagok komoly károkat okoztak a gazdáknak, termelőknek – idézte fel a tárcavezető.

Fazekas Sándor emlékeztetett: áprilisban elrendelte a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivataloknak, hogy fokozottan ellenőrizzék a vetőmag-forgalmazást az egész országban, hogy “megőrizzük a hazánkban előállított vetőmagok kiváló minőségét, és erősítsük Magyarország GMO mentességét”. Megjegyezte, “vasszigorral” fognak rendet tenni ezen a területen.

A miniszter előadásában beszámolt egy felmérésről, amelyet a növénytermesztők körében készítettek arról, hogy milyen mértékben használnak hazai vetőmagot. A válaszok alapján jószerivel csak a szántóföldi növények egy részénél mondható el, hogy a hazai vetőmagok még elérhetők és versenyképesek, megjelennek az üzletekben. A termelők elsősorban a kalászos fajtákból vásárolnak magyar vetőmagot, mert ebből még van honi választék. Azonban a kisszámú hazai vetőmag-előállító egyre kevésbé bírja a versenyt nagy multinacionális cégekkel, és egyre kevésbe tudja népszerűsíteni saját termékeit.

A zöldségfélék hazai vetőmagjai eltűntek a belpiacról, ami ahhoz hasonló méretű csapás, mint ahogy eltüntették a cukoripart, vagy a tejipar egy részét – hangsúlyozta alá Fazekas Sándor. Hozzátette: ez azzal a veszéllyel jár, hogy elveszítjük a magyar karaktert, és ebből fakadó üzleti lehetőségeket.

Fazekas Sándor fontosnak tartotta, a génbankokban és a termelésben lévő hazai növényfajták számbavételét, ezen fajták vetőmagjának előállítását, forgalmazásának lendületbe hozását. Emellett többek között egyszerűsíteni kell a bonyolult jogi szabályozást, és újra kell éleszteni a hazai növénynemesítést azokon az területeken, ahol korábban megszűntek – fejtette ki.

Forrás: MTI