Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Csökkentik az uniós tejtermelést

2016. március 17.

Ideiglenesen csökkentik az uniós tejtermelés-t, erről döntöttek a tagállamok agrárminiszterei hétfőn Brüsszelben. A döntést az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia, amely jelezte: készen áll a versenyszabályzatba ütköző döntés ideiglenes engedélyezésére – tájékoztatott közleményében az Európai Tanács hétfőn. Ez számos hazai gazdát érinthet, Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosokat is.

cute-milch-cow_1024x768_3025Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos az agrárminiszterek hétfői döntéséről elmondta: az megnyithatja az utat egy olyan intézkedés előtt, amely lehetővé teszi az ágazat szereplőinek, hogy önkéntes alapon, ideiglenes termelési korlátozásokat vezessenek be.

Az uniós biztos a 28 uniós ország agrárminisztereinek ülésén kijelentette: “kész vagyok, hogy ilyen tartalmú szabályok bevezetésére tegyek javaslatot a bizottság előtt, amely dönthet a tejágazat önkéntes megállapodásainak ideiglenes engedélyezéséről”.

A közlemény szerint az Európai Bizottság készen áll arra, hogy engedélyezze az uniós tejtermelés csökkentését. A bizottság hamarosan megküldi a tagállamoknak a javaslatot, amely a versenyszabályoktól való átmeneti eltérést jelent ugyan, de megmentheti a tejiparban dolgozókat és a válságban lévő ágazatot. Hazai cégeket szintén érint a változás, így Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt traktort alkalmazó vállalkozásokat is.

Egyes termelők és politikusok a tejkvótarendszer tavaly áprilisi megszüntetését tartják a túltermelés alapvető okának.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén 1,4 százalékkal 153,8 millió tonnára növekedhet az Európai Unió 28 tagállamában termelt tej mennyisége a tavalyi 2,5 százalékos emelkedés után. Jövőre kisebb ütemben, éves szinten 0,7 százalékkal bővülhet a tejtermelés. Idén Írországban, Hollandiában, Dániában és feltehetően Nagy-Britanniában emelkedik a legnagyobb mértékben a termelés szintje, Franciaországban és Németországban mérsékelt lesz az ütem, míg a kelet-európai országokban – az állatállomány csökkenését követően – stabilizálódik a szint.

Tudta?

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej hőkezelés nélkül, ún. nyerstejként (folyadék formájában) is fogyasztható, de hőkezelve, vagy hőkezelés nélkül számos tejtermék alapanyaga, mint pl. savanyú tejtermékek (joghurt, tejföl, kefir, probiotikus termékek), sajtfélék (túrófélék, oltós alvasztású sajtok, mint pl. a trappista, vegyes alvasztású sajtok (pl. a krémfehérsajt).

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész. Deutz-Fahr alkatrész teljeskörűen. Traktorjavítás, karbantartás a Lucrus Hungária Kft-nél.