Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Cukorrépa termelőket támogat a kormány

2011. július 7.

Két milliárd forint nemzeti támogatást kapnak a nemzeti költségvetésből a cukorrépa- termelők. A forrás biztosításának célja, hogy hazánkban továbbra is legyen cukorrépa termelés és az egyetlen működő cukorgyárat ne kelljen bezárni. Júliusban nyújthatják be a támogatási kérelmeket a termelők. A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodájának közleménye szerint a hazai cukorszükséglet éves szinten hozzávetőleg 330 000 tonna.

Júliusban nyújthatják be a támogatási kérelmeket a termelők. A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodájának közleménye szerint a hazai cukorszükséglet éves szinten hozzávetőleg 330 000 tonna. Ennek a mennyiségnek a több mint kétharmada import. Korábban az unió szerkezetátalakítási támogatással ösztönözte a tagországokat a termelés megszüntetésére és ezzel együtt arra, hogy mondjanak le a kvótáikról.

Több mint 75 %-os volt a magyar cukorkvóta-visszaadás mértéke. Ennek oka, hogy a cukorgyáraknak termelő gazdák kártalanításának mértékét az EU Bizottság 2006-ban jelentősen megemelte. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a szocialista-szabaddemokrata kormány asszisztált a döntéshez.

Nemzeti költségvetéséből finanszírozza a hazai cukorrépa termelők megsegítését a kormány. 2617 forint támogatást kapnak a gazdák az általuk előállított cukorrépa tonnái után – olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodájának közleményében.

Forrás: Agroinform