Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Állami szerv az öntözésért

2013. szeptember 25.

Új országos hatáskörű szerv, a Nemzeti Öntözési Ügynökség jöhet létre a közeljövőben, ha a kormány elfogadja a hamarosan elé kerülő Nemzeti Vízstratégiát.

Az ügynökség létrehozása a stratégia legfontosabb feladatai között szerepel – írja a Világgazdaság keddi száma. A szervezet országos lefedettséggel képes lenne kezelni a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen és meghatározó vízgazdálkodási feladatokat és a létesítmények fejlesztését, kezelését, fenntartását és üzemeltetését. Ez segítség lenne a gazdáknak (Deutz traktort használóknak is).

“A mezőgazdaság teherviselő képessége – különösen a versenyképesség szempontjából – véges, ezért is szükséges, hogy az állam szervezett formában és a gazdálkodás helyéhez minél közelebb kerülve lássa el a mezőgazdaságot szolgáló területi vízgazdálkodási feladatokat” – közölte a lap érdeklődésére a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya.

A mezőgazdasági öntözés drámai mértékben leépült a rendszerváltás óta, mára a 4,5 millió hektárnyi szabadon művelhető szántóföld töredékét, csak 80 ezer hektárt öntöznek. A vízellátással kivédenék az aszálykárok jelentős részét, öntözés esetén egy hektárnyi termőföld ezer euróval több értéket tudna teremni – írja az újság.

Az öntözés fontos, ahogy a gépek karbantartása is, így biztosítható a termelékenység magas foka. Ha Deutz-Fahr traktorohoz keres alkatrészt a Lucrus Hungária Kft-nél megtalálja. Cégünk forgalmaz továbbá Same, Lamborghini, Hürlimann és Fendt gépekhez is elemeket.

Az öntözés a talaj nedvességtartalmának mesterséges úton történő szabályzását, pótlását jelenti. Az öntözést általában száraz területeken, a mezőgazdasági termékek növekedésének előmozdítására, valamint a csapadékszegény időszakokban alkalmazzák. Az öntözésnek további szerepei is vannak a növénytermesztésben, ilyen például a növények védelme a fagy ellen, a gabonatermesztésben a gyomfélék elfojtása, valamint a talaj tömörítésének elősegítése.

Az öntözéses gazdálkodással szemben, a közvetlen esőzéseken alapuló gazdálkodást csapadékra épülő mezőgazdaságnak hívjuk. Az öntözést igen gyakran a vízelvezetéssel együtt kezelik, mely a felszíni vagy a felszín alatti vizek természetes vagy mesterséges elvezetését jelenti.

Forrás: Világgazdaság. Wikipédia