Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Nem károsította a gyümölcsösöket a szokatlan meleg

2014. január 8.

A szokásosnál melegebb decemberi és januári időjárás még nem károsította gyümölcsösöket, a rügyek még pihennek – közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke.
De kifejtette ugyanakkor egy hosszabb ideig tartó mleg nagy kockázatot jelent, mert a gyümölcsfákon a rügyek megduzzadhatnak, egy későbbi lehűlés pedig komoly károkat okozhat.

Egy ilyen forgatókönyv sok problémát okozhat a Lamborghini, Same, Deutz-fahr, Hürlimann traktorral dolgozó gazdáknak is.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a csonthéjasok a legérzékenyebbek a hirtelen hőmérsékletcsökkenésre.

Hozzátette, hogy néhány napon belül kiderül mennyit változik a hőmérséklet, és a szakemberek abban reménykednek, hogy nem lesz hirtelen, rendkívül hideg, mert az sokkolná a növényeket. Esetleges terméskiesést azonban még nem lehet becsülni. Emlékeztetett: a legutóbbi hasonló alkalommal – négy éve -, a csonthéjasoknál, a kajszi és őszibaracknál volt jelentős terméskiesés.

Akkor is számos Deutz, Lamborghini, Hürlimann és Same traktor tulajdonosa szenvedett kárt.

A szabadföldi, illetve a hajtatott zöldségeknél most a gondot a csaknem több mint három hete tartó fényszegény időszak jelenti, a fólia alatti növények fejlődését például jelentősen hátráltatja. A szabadföldi termelésnél pedig a hó hiánya – a téli aszály – okoz problémát.

A meleg időjárás hatására a kártevők és kórokozók szokásos téli ritkulása csökkenhet vagy akár el is maradhat. Ez a későbbiekben növelheti a védekezés költségeit – jegyezte meg.

A köznyelv és a konyhaművészet általában gyümölcsnek nevezi a növények édes és húsos termését, mint a szilva, alma, dió vagy narancs.

Régen az erdőben élő gyümölcsfák (vadalma, vadkörte, vadcseresznye, kökény, galagonya, berkenye, som) terméseit, mogyorót, málnát, erdei szamócát vagy a tüskés szárú szedret gyűjtögették össze. Később az erdők gyümölcstermő részeit bekerítették, hogy a vadállomány kevésbé férhessen hozzá. Ezeket a bekerített erdőrészeket, vadkerteknek nevezték, és a mai települések nevében is felfedezhetők. (Soltvadkert, Érsekvadkert, de Almásfüzitő, Balatonalmádi, Dunaalmás is ilyen vadkertek nevét őrzi).

A Lucrus Hungária Kft. raktárról kínál alkatrészeket Same, Lamborghini, Deutz és Hürlimann gépekhez. A traktor alkatrészek országos kiszállítása mellett, végezzük a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann traktorok javítását is.

Forrás: MTI, Wikipedia,traktor-alkatresz.hu