Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Vándorló aszályt fedeztek fel

2017. március 7.

A hurrikánokhoz hasonlóan gyakran az aszályok is “vándorolhatnak” kontinenseken át, egy sávban pusztaságot hagyva maguk után. Az aszályok súlyos károkat okoznak a gazdáknak, Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosoknak is.

aszalyEzek a “vándorló aszályok” hatalmas károkat okozhatnak a mezőgazdaságban és humanitárius problémákhoz vezethetnek – fejtik ki osztrák szakértők a Geophysical Research Letters című tudományos lapban bemutatott tanulmányukban.

Az amerikai Princeton Egyetem közreműködésével a Bécs közelében lévő laxenburgi Alkalmazott Rendszerelemzési Nemzetközi Intézet (IIASA) kutatói 1420 aszály adatait elemezték ki, melyek 1979 és 2009 között alakultak ki világszerte.

“Legtöbbjük nagyjából azon a területen maradt, ahol elkezdődött, 10 százalékuk azonban 1400-3100 kilométert tett meg” – írják az IIASA kutatói, akik kiemelték: az aszályok így nem lokális problémák, ahogy eddig hitték, hanem a hurrikánokhoz hasonlóan vándorolhatnak. Ehhez viszont hónapokra, vagy akár évekre is szükségük van, nem csak napokra vagy hetekre.

Az egyes kontinenseken akadnak iránysávok, melyeken a különböző aszályok hasonló utat járnak be. Az Egyesült Államok délnyugati részén például északi irányba mozdulnak, míg Ausztráliában két fő irányuk van: a keleti partoktól északnyugati irányba és a központi síkságoktól északkelet felé.

A szakértők szerint továbbra is nehézséget okoz megjósolni az aszály kialakulását, a kutatók által alkalmazott új modellel azonban jobban megbecsülhető, hogyan terjednek tovább. Ezáltal új lehetőségek nyílnak a károk kezelésének megtervezésére.

Tudta?

Az aszály olyan időszakot jelent, amikor jelentősen kevés csapadék hullik, vagy ha a csapadékmennyiség egészben véve eléri is a megszokottat, de a magas hőmérséklet miatt a talaj párolgási vesztesége jelentősen megnő, hosszabb időre terjedő szárazság áll be, a növényzet fejlődését a szükséges nedvesség hiánya miatt megakasztja, sőt a növényzet pusztulását is okozhatja. Legnagyobb mértékű a kár, ha a hosszabb időre kiterjedő szárazság hótalan tél után következik, így a téli nedvesség hiányát a tavasszal elég gyakori és bő esőzés sem pótolja.

Ilyenkor az őszi vetések tetemes kárt szenvednek, a talaj nem készíthető elő kellően a tavaszi vetés alá, az elvetett mag hiányosan kel ki, s ami kikelt, nem indulhat jó fejlődésnek. Az égető nap és a szárító szelek nem csak a vetéseket károsítják, hanem a réteket és a legelőket is. Néha nagy területre terjed ki, egyike a legfélelmesebb elemi csapásoknak. Az aszály a Föld némely részén – nevezetesen déli vidékeken – rendes jelenség, mellyel számot kell vetni s az egész gazdálkodásnak hozzá kell alkalmazkodnia, északibb fekvésű vidékeken ellenben csak elvétve s többnyire kisebb mértékben jelentkezik. Magyarországon az aszály elég gyakran fordul elő, s a mezőgazdaságon ejtett csapásai némelykor igen súlyosak.

 

Same javítás, Deutz-Fahr javítás, Lamborghini javítás, Hürlimman javítás – a Lucrus Hungária Kft-nél. Traktor-alkatrészek teljeskörűen az SDF csoport gépeihez.