Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Fagykárenyhítés – Magosz: a kormány segít a termelőknek

2011. augusztus 5.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) visszautasítja az MSZP állításait, miszerint a kormány nem segít megfelelő módon a fagykárt ért mezőgazdasági termelőknek – ezt Jakab István, a szervezet elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament alelnöke mondta pénteken Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján.

A korábbi, a 2007-es fagykár idején, amikor a szocialisták kabinetje irányította az országot, 874 millió forint gyorssegélyt kaptak a károsultak, most viszont 1 milliárd 270 millió forint áll rendelkezésükre, amelyet szeptember 20-ig kifizetnek – közölte a politikus-érdekképviseleti vezető.

Hozzátette: négy évvel ezelőtt a 100 százalékos kárt szenvedett gazdálkodók kaptak állami támogatást, míg az idén 70 százalékos mértékű kártól jár az állami segítség. A mostani fagykárrendezés “négy pillérű”, hangsúlyozta Jakab István – a gyorssegély mellett ugyanis kedvezményes hitellehetőséget, továbbá a nemzeti agrár-kárenyhítési rendszer jelentős összegét is igénybe vehetik az érintettek, valamint október 30-ig kifizetik részükre a terület alapú támogatás 50 százalékát is. “Így Összesen 13,5 milliárd forint jut a május 6-ai fagykár miatt jelentős terméskiesést elszenvedő gazdáknak” – emelte ki a Magosz elnöke.

A hitellel kapcsolatban kifejtette: a kölcsön 20 éves időtartamra, három éves tőke törlesztési moratórium mellett, teljesen költségmentesen vehető igénybe, s a költségmentesség 4,7 milliárd forinttal az állami költségvetést terheli meg. Egy termelő 500 ezer forinttól, 5 millió forint összegig kérhet hitelt, s a családi vállalkozások minden tagja külön-külön is élhet a lehetőséggel.

Jakab István megjegyezte, hogy a gyorssegélyt az uniós úgynevezett deminimisz keretből finanszírozzák, amelynek – minden korábbi, szerinte rosszindulatú hiresztelés ellenére – 97 százaléka még rendelkezésre áll.

Guttyán Tamás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza kérdésre válaszolva elmondta: az eddigi, két korábbi felmérés szerint a térségben 17,9 és 18,3 milliárd forint közötti fagykár érte május 6-án a mezőgazdasági ültetvényeket. A kár pontos összege persze mostanában, a betakarításkor derül majd ki, s a gazdálkodók által augusztus 19-ig bejelentett kárösszegeket a hivatal munkatársai ellenőrzik is.

Jakab István hozzáfűzte: 2007-ben is 17,5 milliárdos volt az előzetesen felmért kár, amely végül 10 milliárd forintnál “állt meg” a pontos összesítéskor. Az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete múlt pénteken szólította fel a mezőgazdasági termelőket ért fagykár rendezésére a kormányt.

Forrás: MTI

Hürlimann, Same, Deutz-Fahr és Lamborghini traktorokhoz gyár alkatrészek teljeskörűen elérhetőek a Lucrus Bt-nél, amely vállalja ezen gépek javítását is.