Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Földet vásárol az állam

2011. december 19.

A kormány úgy döntött, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől (NFA) átcsoportosít 450 millió forintot az Őrségi Nemzeti Parkhoz annak érdekében, hogy mintegy 500-1.000 hektár védett területet felvásárolhasson – jelentette be Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára az újságíróknak Budapesten. Hozzátette a törvényi szabályzás a szerint 2015 végéig a védett és a védelemre kijelölt területeket állami tulajdonba kell venni.

V. Németh Zsolt, a tárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára, pedig arra emlékeztetett, hogy az Örségi Nemzeti Park területén a becslések szerint mintegy 4.600 hektár természetvédelmi oltalom alatt álló termőföld van, amelyet valószínűleg jogellenesen megkötött szerződések segítségével külföldi állampolgárok használnak.

A környezetügyi államtitkár szerint az Őrségi Nemzeti Park számára a kormány által a védett természeti területek megvásárlására biztosított 450 millió forint több mint ezer hektár megvételére lesz elegendő. A nemzeti park területe mintegy 344 ezer hektár. Az állam összesen az Őrségi Nemzeti Parkban mintegy 19.000 hektárnyi természetvédelmi terület kíván állami tulajdonba venni. Ha lehet a tulajdonosokkal való megegyezéssel, ha ez nem lehetséges, akkor kisajátítással.

Hozzátette: ezen a területen ugyanis jelentős természeti értékek találhatók, amelyeket meg kell védeni. Az állami tulajdonszerzés ezt a célt szolgája. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra: a védettség nem jelenti azt, hogy mezőgazdasági tevékenység nem folytatható az adott területen, csak azt, hogy az idevonatkozó szabályokat be kell tartani.

V. Németh Zsolt arról beszélt, hogy a becslések szerint az Őrségi Nemzeti Parkban a becslések szerint mintegy 4.600 hektárt használnak külföldiek. Az érvényes jogszabályok alapján fel lehet lépni a mostani jogellenes gyakorlat ellen – szögezte le az államtitkár. Utalt arra, hogy a nemzeti part az érintett területet akár kisajátítással is megszerezheti.

Kifejtette, a kormánynak és a szaktárcának is határozott célja, hogy védje és gyarapítsa az állami termőföld vagyont, megakadályozza a – feltételezhetően – jogellenes külföldi földhasználatot, és tiltott tulajdonszerzést.

Illés Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a mostani lépés egy többéves folyamat kezdete. Ennek végrehajtásához összesen mintegy 65 milliárd forintra lenne szükség. Az Őrségi Nemzeti Parkban egy hektár termőföld ára minimálisan 200 ezer forint. A most állami tulajdonba kerülő földeket helyi gazdálkodóknak kívánják bérbe adni. Az államtitkár megjegyezte: a nemzeti parkokban felülvizsgálják a bérleti szerződéseket, és reális áron kötik azokat újra.

Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke újságírói kérdésre elmondta: az NFA jövőre is az ideihez hasonló összeget, azaz mintegy 500 millió forintot szán ingatlanvásárlásra.

Forrás: MTI

Gyári alkatrészek és teljeskörű javítás, karbantartás Same, Hürlimann és más nyugati traktormárkák típusainak vonatkozásában.