Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

GMO: 360 ezer forint kártérítés hektáronként

2011. augusztus 4.

A kormány szerdai döntése értelmében a génmódosított szervezetektől (GMO) szennyezett vetőmagok miatt károsult magyar gazdák hektáronként 360 ezer forint kártérítést kaphatnak az államtól – mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a szerdai kormányülést követően az MTI-nek. A kabinet 4 milliárd forintot különített el a kárrendezésre, ebből kaphatják meg a gazdák a 360 ezer forint “fix hektáronkénti kárfedező juttatást.”

Ezt az összeget a kormány az elmúlt évek átlagos terméséből és a termények átlagárából számította ki.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a károsult gazdák szeptember 30-ig nyújthatják be kártérítési igényeiket, amelyeket a kormány november végéig bírál el és decemberben fizetik ki a kártérítéseket.

Kovács Zoltán hozzátette: a kormány szerdai ülésén egy tárcaközi munkacsoport létrehozásáról is döntöttek, amely az igazságügyi, a külügyi, a nemzetgazdasági és a nemzeti erőforrás tárcák részvételével “folyamatosan figyeli a fejleményeket” és javaslatokat tesz további kormányzati intézkedésekre Magyarország teljes GMO-mentességének megőrzése érdekében.

A minap jelent meg egy hír, miszerint hektáronként 500 ezer forint lehet a kártérítés, nos, ezt az irreális számot cáfolta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár bejelentése, ahogy azt is, hogy a falugazdászok által elvégzett termésbecslés alapján megállapított terméskiesés alapján fizetne az állam. Az a hír járta, hogy ez a termésbecslés nagyon sok helyen elérte a hektáronkénti tíz tonnát, ami nem lehetetlen, de nem is ennyire általános hozam. A kormány ezt a csapdát feloldva döntött úgy, hogy mindenkinek, egységesen fizet kártérítést.

Forrás: MTI

Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr gyári alkatrészek és teljeskörű javítás a Lucrus Bt.-től