Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Határon átnyúló szerb-magyar piaci együttműködés

2011. július 19.

Több mint 160 ezer eurós határon átnyúló program zárult le a napokban, amelynek célja az integrált mezőgazdasági termékkínálat és az agrárkereskedelem fejlesztése volt a szerb-magyar határ mentén – közölte a magyar részről résztvevő Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. az MTI-vel hétfőn.

A július közepén zárult egyéves ECO-COOP projekt vezető partnere Szabadka önkormányzata, a projekt partner pedig, Szeged önkormányzata volt.

A szakmai segítséget az eredményességhez a két város piacait irányító vállalatok biztosították. A projekt leginkább a termelőket, a kis- és középvállalkozókat, a piacokat, a kereskedőket és a vásárlókat hozta helyzetbe.

A program összköltségvetése több mint 160 ezer euró volt, amelyből mintegy 138 ezer uniós támogatás. A projekt költségeiből a szegedi fél önerővel együtt 90 ezer eurót biztosított, míg a szabadkai rész 72 ezer euró volt.

Az ECO-COOP keretében szakmai konferenciák, üzletember-találkozók valósultak meg Szabadkán és Szegeden, amelyeken részt vettek a térség termelői, akik megoldásokat kerestek a szélesebb gazdasági együttműködésre. Közös adatbázist hoztak létre a régióra vonatkozóan, aszerint, hogy melyek azok a mezőgazdasági termékek, amelyek iránt a legnagyobb a kereslet. Egy ötnapos marketing tréningen szó volt egyebek közt agrármarketing-ismeretekről, az élelmiszer-fogyasztói magatartásról, a zöldség-gyümölcs termékkivitelhez kapcsolódó kötelezettségekről, a minőségbiztosításról, a védjegyhasználatról, a hungarikumokról.

A projekt legsikeresebb eleme a 8 települést átfogó Zöldség-gyümölcs Roadshow volt, ahol 4 magyar településen a szerb termelők, 4 szerb településen pedig, a magyar termelők mutatták be árukínálatukat 20 kiállítási standon. A jövőben a munkát újabb pályázatok segítségével folytatni szeretnék.

Forrás: MTI

Same, Lamborghin, Deutz-Fahr alkatrészek rövid határidővel, a Lucrus Bt.-től.