Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Indul a méhészeti támogatások kifizetése

2014. április 3.

Megkezdte a vándoroltatáshoz, mézkinyeréshez és léptároláshoz szükséges új eszközök beszerzésére igényelt támogatások kifizetését a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével – közölte az MVH szerdán.

A tájékoztatás szerint az MVH április 2-áig 76 méhész-gazdálkodó (Same, Lamborghini, Deutz és Fendt tulajdonosok is lehetnek közöttük) részére összesen 28,2 millió forint támogatási összeg kifizetéséről rendelkezett. A benyújtott kérelmekben foglalt jogos támogatási igények alapján ezen a héten még 87 méhész-gazdálkodó részére további 6,3 millió forint összegű támogatást folyósítanak a méhészeti járművek üzemeltetési költségeinek csekély összegű – “de minimis” – támogatása keretében. Ezek között a járművek között lehetséges, hogy vannak Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt, Same típusok is.

A méhész-gazdálkodók a 2013/2014-es végrehajtási évben beszerzett új eszközökre ez év január 6-a és augusztus 3-a között igényelhetnek támogatást az MVH-tól, 178,8 millió forint keretösszegig. Az 50-50 százalékban uniós és nemzeti finanszírozású program keretében biztosított támogatás célja a méhészeti tevékenység hatékonyságának növelése.

A gazdálkodók – a méhészeti tevékenységük során használt méhészeti eszközhordozó jármű (Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt, Same típusok is lehetnek), illetve vándor méhesház üzemeltetési költségeinek ellentételezésére irányuló – támogatási kérelmeiket ez év február 15. és március 14. között nyújthatták be az MVH-hoz. A hivatal folyamatosan fizeti ki a támogatásokat a kérelmek feldolgozásának ütemében – olvasható a tájékoztatásban.

A méhek repülő rovarok, amelyek közeli rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. Külön vonalat képviselnek az Apoidea főcsaládban, jelenleg az Anthophilák közé soroltak. Megközelítőleg 20 000 ismert fajuk létezik, habár sokuk nincsen leírva, illetve besorolva. Ennek köszönhetően a számuk feltehetően magasabb. Az Antarktiszt kivéve az összes kontinensen előfordulnak.

A háziméhek a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad alatt a tél átvészeléséhez szükséges mennyiség többszörösét is képesek begyűjteni.

Alkatrészt keres Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr vagy Fendt típusú traktorhoz. A Lucrus Hungária Kft gyári alkatrészeket forgalmaz az említett típusokhoz. Cégünk vállalja Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz traktorok javítását, karbantartását is.

Forrás: MTI, wikipédia, traktor-alkatresz.hu