Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Magyarország ismét szállíthat élő szarvasmarhát Törökországba

2016. június 16.

Magyarország ismét szállíthat élő szarvasmarhát Törökországba – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden. Számos gazdának, olyanoknak is, akik Lamborghini, Same, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-fahr géppel dolgoznak, jó hír ez. A kéknyelv-betegség magyarországi jelenléte hátrányosan érintette az élőállatok európai és EU-n kívüli országbeli kereskedelmét.

zehen_szarvasmarha_cowA tárca közleménye szerint Bognár Lajos országos főállatorvos a magyarországi export növelése érdekében 5 unión kívüli és 2 uniós ország magas rangú állategészségügyi tisztviselőjével folytatott kétoldalú egyeztetéseket az Állategészségügyi Világszervezet májusi éves közgyűlésén. A tárgyalások eredményeként a jövőben kedvezőbb állategészségügyi feltételek mellett folytatódhat az élő kérődzők szállítása Ausztrián keresztül Olaszországba, valamint ismételten megindulhat az élő szarvasmarhák szállítása Törökországba.

A kanadai főállatorvossal folytatott megbeszélések alapján tovább bővülhet az exportra engedélyezett állati eredetű termékek köre, így az engedélyezési eljárások után az élősertés, a sertéshús és -húskészítmény, valamint a baromfihús és -húskészítmény mellett például marhahúst, nyúlhúst is exportálhatnak majd a magyar előállítók Kanadába – közölte az FM. Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt gépek használata is segít az élőállattal foglalkozó vállalkozások munkájában.

Az országos főállatorvos a thaiföldi képviselővel folytatott beszélgetés során megerősítette Magyarország naposcsibére és keltetőtojásra, libamájra, különböző pulykatermékekre, valamint sertéshúsra vonatkozó exportigényét. Ezért a közeljövőben további tárgyalásokat folytatnak az exportengedélyezésért felelős thai hatósággal.

A tájékoztatás szerint Magyarország kedvező járványügyi helyzetének fenntartása érdekében az országos főállatorvos az ukrán és a szerb állategészségügyi hatóság vezetőivel is tárgyalt. A jövőben Ukrajna a kárpátaljai területek veszettség-mentesítési programjához az EU által társfinanszírozott, magyarországi veszettség-mentesítési program részeként kap pénzügyi támogatást. A tárgyalófelek megegyeztek a kétoldalú megállapodás részleteiről, az erről szóló szerződést rövid időn belül hivatalosan is aláírhatják.

A szerb és a magyar hatóság vezetője a két országon áthaladó élőállat-tranzitútvonalak biztosítása érdekében folyamatos információcserében állapodott meg, a környező országokból érkező élőállatokat szigorúan ellenőrzik. Ez segíti a hazai gazdák – Deutz-Fahr, Lamborghini, Hürlimann, Same, Fendt gépet használókat is – m hogy biztonságban tudják saját állományukat.

Mint a wikipédia rámutat a szarvasmarha párosujjú patás állat, kérődző. Háziasított alakja a házi szarvasmarha vagy házimarha, amely a ma már kihalt őstuloktól származik. A házi szarvasmarhák genetikai állományuk alapján két alfajba sorolhatók, az Ázsia nagy területén elterjedt úgynevezett „brahman” típusnak vagy zebunak vállpúpja van , míg a világ többi részén a púp nélküli közönséges szarvasmarha  a megszokott.

Ugyan a szarvasmarhát leginkább tej- és hústermelésre használják, a gépesítés előtt jelentős volt az aránya az igavonásban is, ezenkívül felhasználják a tülkét, valamint a bőrét is.

A Newcastle-i Egyetem munkatársai 516 tejtermelő megkérdezése nyomán kimutatták, hogy a tehén több tejet ad, ha a gazdája a nevén szólítja, mint ha csupán a csorda részeként kezelnék