Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Olcsóbb a műtrágya, használják is

2018. augusztus 30.

2018-ban az első fél évben a forgalmazók 850 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére, 4,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, miközben a műtrágyák átlagos ára 2,1 százalékkal csökkent – írta a Világgazdaság szerdán az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján.

A mezőgazdasági termelők által 2018 első fél évében vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 278,5 ezer tonna volt, 9,8 ezer tonnával, 4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A nitrogén hatóanyagtartalom 4 százalékkal, a foszforé 7 százalékkal lett magasabb, mint a bázisidőszakban, a káliumé pedig változatlan maradt.
Az év első öt hónapjában a műtárgya import 1,4 százalékkal 743 ezer tonnára csökkent, az export 296 ezer tonnát tett ki. A Világgazdaság cikke szerint az importműtrágyák átlagára 10 százalékkal csökkent, míg az exportárak jelentősen nőttek: a kivitel 90 százalékát adó egyszerű nitrogénműtrágya átlagára közel 7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Tudta?

A környezetünkben a kultúrnövények betakarításának következtében a termőtalaj főleg nitrogén-, foszfor- és káliumvegyületekben szegényedik el. Ezeket a talajban pótolni kell, különben a talaj kimerül és nem ad jó termést. Ezeknek az elemeknek egy részét természetes trágyával lehet pótolni, de szükség van olyan mesterséges adalék anyagokra is, amelyek segítségével a hiányzó elemeket a megfelelő időben pótolni tudják. Ezt a folyamatot nevezzük műtrágyázásnak.

Nagyon sok ember összemossa műtrágyákat a növényvédő szerekkel. Azonban a műtrágya nem természetidegen anyag. A műtrágyázással olyan kemikáliákat nem juttatunk a talajba, amik már eleve nem lennének jelen. Ugyanazon fontos tápionokat tartalmazza, melyeket a talaj- és a szervestrágyák is szolgáltatnak.