Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kivezetik a tejkvótát – a magyar tejágazat nyerhet

2015. április 2.

A magyar tejipar felkészült arra, hogy az új rendszerben működjön azt követően, hogy az Európai Unió április elsejével kivezeti a tejkvótát, és várhatóan nyertese lesz a változásoknak – mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden az MTI kérdésére. Magyarországon számos olyan gazda tevékenykedik a tejiparban, aki Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr traktort használ.

Czerván György hangsúlyozta: a tejkvóta megszüntetése új kihívásokat jelent, de egyben új lehetőség is a magyar tejágazat számára. Rámutatott: alapvetően kiszámítható támogatási rendszerre van szükség, és ez 2020-ig rendelkezésre áll. Szükség van továbbá egy erős szakmaközi szervezetre, ami szintén megvan, amivel a szaktárca kapcsolata szoros – jelezte.

Az államtitkár kiemelte: ugyanakkor fejleszteni kell a feldolgozóipart, amire lesz pénz, a most nyíló vidékfejlesztési források között az élelmiszeripar fejlesztésére mintegy 300 milliárd forint áll rendelkezésre.

Emlékeztetett arra, hogy a minisztérium még meg tudta emelni az ágazat közvetlen támogatását: az eddigi 26 milliárd forintról mintegy 50 milliárd forintra emelkedik az éves támogatás. Ez magában foglalja az uniós és a nemzeti forrásokat is. Ehhez a Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt és Lamborghini tulajdonosok is hozzáférhetnek.

Emellett a tejtermék tanáccsal történt konzultáció alapján létrejön egy 420 millió forintos marketing alap, amely a jó minőségű magyar tej népszerűsítését hivatott szolgálni – fűzte hozzá.

A tejkvóta megszűnésével nem lesz semmi, ami korlátozza a tejtermelést az Európai Unióban. Az államtitkár megjegyezte, hogy a tagországok többsége eddig sem használta ki a számára előírt tejkvótát, Magyarország is csak mintegy 75-80 százalékban használta ki a lehetőséget. Még a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Dautz-Fahr Hürlimann gépek tudása ellenére sem.

Az EU 28 tagállamában 2014-ben 151 milliárd liter tejet termeltek. Az országok listáját Németország vezeti több mint 30 milliárd literrel, majd Franciaország következik 23 milliárd literrel, Nagy-Britannia (14 milliárd liter), Hollandia, Olaszország és Lengyelország. Az Európai Bizottság arra számít, hogy az idén 1,2 százalékkal, jövőre pedig 0,6 százalékkal növekedik a termelés.

Az utóbbi öt évet tekintve a 2014-es év volt a legerősebb, akkor összességében 4 százalékkal több tejet termeltek az előző évhez képest.

Tejtermelésben dolgozók is találnak Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokhoz alkatrészt a Lucrus Hungária Kft-nél. Traktor javítás országosan Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr gépek viszonylatában.

Forrás: MTI