Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Egy kanadai falu a mustárfőváros Dijon babérjai tör

2013. június 10.

A kanadai síkság közepén fekvő Gravelbourg első látásra közönséges falunak tűnik templomával és főutcájával, a körülötte elterülő mező azonban a világ elsőszámú mustármag termőhelye, ahol egyesek máris a kelet-franciaországi mustárfőváros, Dijon trónfosztásáról álmodnak.

Az 1200 lelkes, franciaajkú település Saskatchewan tartomány fővárosától, Réginától kétórai autóútra fekszik, végtelennek tűnő mezők közepette. A nyugat-kanadai sík vidéken az egyhangú utakat mintha vonalzóval rajzolták volna.

A két, Québecből érkezett testvér által 1906-ban alapított falu a mustármag-termesztés központja. Kanada világelső a mustármag-termelésben (a mustármagok 33 százalékát itt termesztik és innen származik az export fele), a kis barna magvak háromnegyedét pedig Gravelbourg környékén, a saskatchewani mezőkön aratják – mondta büszkén Réal Forest polgármester.

A mustárt az 1940-es években honosították meg a vidéken, míg Dijonban a mustártermelés hagyományai a XIV. századra nyúlnak vissza.

Míg a burgundiai hercegek fővárosa ma már nem termel mustármagot, és 2008-ban elveszítette az Amora Maille üzemet, amelyet az angol-holland cégóriás, az Unilever vásárolt fel, Gravelbourg azért küzd, hogy a világ mustárfővárosaként ismertesse el magát.

A polgármester felrótta, hogy az alapanyagot eladják, a haszon így máshova kerül, holott azt szeretnék, hogy befektetők segítsék a helyieknek az iparág fejlesztését célzó erőfeszítéseit.

Lyle Stewart mezőgazdasági miniszter elismerte, hogy a tartomány a múltban nem volt túl erős a területen, de a hatóságok mára emelni kívánják a helyi termékek értékét, és egyre több terméket dolgoznak fel helyben, növelve a “Made in Saskatchewan” márka értékét.

A helyzet lassú javulásnak indult. Két évvel ezelőtt egy helyi család indította be a Gravelbourg gourmet mustard nevű vállalkozást, amelyben a szomszédos mezők termését dolgozzák fel. Az itt készült mustár egyelőre csak Kanada nyugati részén, Vancouvertől Winnipegig kapható, de rövidesen az ország keleti részét, Ontario tartományt is meg akarják hódítani, mielőtt belevágnának az exportba.

Val Michaud, aki a fodrászüzletét adta el, hogy férjével Saskatchewan eddig egyetlen mustárüzemet létrehozza, több ízesítésben is készít mustárt: német, francia típusút, fokhagymásat és bogyósat.

“Remélem, hogy a vállalkozásunk révén Gravelbourg felkerül a térképre” – mondta. Addig azonban valószínűleg sok idő telik el, amíg a dijoniak remegni fognak Gravelbourg nevének hallatán…

Forrás: MTI

Gyári alkatrészek az SDF csoport gépeihez. Lamborghini, Same, Deutz-fahr, Hürlimann alkatrészek raktárról. Traktorjavítás országosan.