Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Elbánt a kukoricával az aszály

2013. szeptember 5.

A nyár végi aszály felülírta a kukoricatermelők várakozásait Békés megyében, Magyarország egyik legnagyobb kukoricatermelő térségében. A próbavágásokon alapuló becslések szerint a betakarított termés mennyisége hektáronként átlagosan 5-6 tonna között várható – tájékoztatta a Békés megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-t.

Varjú Mónika elmondta: a várható hozam a betakarításra váró 105 600 hektár területen átlagosan 25-30 százalékkal marad el a termelők várakozásaitól. Átlagos időjárású években Békés megyében a kukorica hozama meghaladja a hét tonnát hektáronként. A takarmánynövény júliustól alig kapott csapadékot, a nyár elején dús vegetációs felülettel rendelkező növényállomány augusztusban elszáradt, a csövek kényszerérettek lettek, a szemek nem telítődtek.

A próbavágások a megye valamennyi területén elkezdődtek – mondta Veress Vilmos fő-falugazdász az MTI-nek. Kiemelte: a kényszerérés ellenére a szemek víztartalma igen magas, 20 százalék feletti, a kukoricát szárítani kell a raktározáshoz szükséges 14-15 százalékra. A termelők a többlet kiadás elkerülése érdekében kivárnak, a termés kampányszerű betakarítása szeptember huszadikát követően várható.

Az országos átlaghoz viszonyítva Békés megyében 2012-ben is rendkívül aszályos év volt, 91 609 hektáron termeltek kukoricát, a kukorica hozama 3,44 tonna volt hektáronként, a termelők összesen 315 162 tonna termést takarítottak be, ami a 2011-es évi termésnek a 43,6 százaléka volt.

Forrás: MTI

Betakarításkor Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann használ? Ha szüksége van alkatrészre, javíttatna, a Lucrus Hungária Kft-nél minden szükséges alkatrészt megtalál.