Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A fogyasztói szokások miatt drágul a hagyma

2016. augusztus 2.

Az öntözés és a fajtafejlesztés, a minőség biztosítása, az illegális hagymaimport kivédése fordíthatja meg a hagymatermesztés csökkenésének trendjét Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője szerint. Ez segíthetne számos gazdán, köztük olyanokon is, akik Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr gépekkel termelnek.

fresh-yellow-onionA szakember az M1 aktuális csatorna műsorában kedden elmondta: a fokhagyma esetében az idén már nőtt a termőterület tavalyhoz és az azt megelőző évhez képest, és a vöröshagymánál is hasonló trendfordulót várnak.

A fokhagyma termőterülete 2013-ban még 1260-1280 hektár volt, 2016-ban azonban már csak 870 hektár, ugyanebben az időben a vöröshagymáé 3600-ról, 200-300 hektárra apadt.

Süle Katalin szerint a csökkenés hátterében főként a fogyasztási szokások változása áll, míg korábban az emberek maguk tárolták hosszabb időre a hagymát, ma már primőr zöldségként fogyasztják azt, a termelést így drágítja a raktározási költség. Ez is rontja a magyarországi termelők versenyképességét egyes külföldiekkel szemben. Ez független attól, hogy Same, Lamborghini, Hürliman, Fendt vagy Deutz-Fahr géppel dolgozik esetleg a tulajdonos.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar fajták, például a makói hagyma alkalmazkodik leginkább a magyar ízlésvilághoz. Igaz, hogy egyes holland fajták hozama a dupláját is eléri a magyarnak, ezen azonban lehet változtatni például fajtafejlesztéssel – mondta a szóvivő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a minőség javítását eredményezheti az öntözés fejlesztése is. A fejlesztést és az öntözést is támogatja az állam – jegyezte meg Süle Katalin.

Mint a wikipédia leírja a hagyma a spárgavirágúak  rendjébe és az amarilliszfélék  családjába, azon belül a hagymaformák alcsaládjába tartozó nemzetség. 1250 fajával a növények egyik legnagyobb fajszámú nemzetsége is egyben. Évelő, hagymás növények, amik sajátos ízt, illatot adó vegyületeket termelnek. Számos faját termesztik fogyasztásra.