Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Jut pénz a genetikai állomány megőrzésére

2013. december 11.

Megkezdődött a védett és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére nyújtandó támogatások kifizetése, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elindította a növényi génmegőrzés 2013. évi kifizetéseit – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t kedden. Számos Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Same traktort használó gazdának jelenthet ez bevételt.

A közlemény szerint több mint 170 millió forint utalása indult el december 9-től csaknem 200 gazdálkodó számára a védett és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból.

A támogatás célja az alacsony létszámú védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták tenyésztésben történő megőrzése, a fajta eredeti tartási és takarmányozási körülményeihez hasonló feltételek mellett. Az őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére nyújtott támogatás az agrárium biológiai sokféleségének megóvását segíti.

Ám nemcsak a fentii összeget várhatják a gazdálkodók, talán akad közöttük a Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Same tulajdonos.

A növényi genetikai erőforrások és mikroorganizmusok megőrzéséhez nyújtandó támogatás harmadik, éves kifizetése december 10-én indult. A MVH várhatóan 18 ügyfélnek 400 millió forint kifizetését indítja el. A támogatás 2011-ben indult 5 éves kötelezettségvállalással.

A támogatás célja a növényi genetikai erőforrások és mikroorganizmusok eredeti előfordulási helytől távoli (ex situ) megőrzése – olvasható a VM tájékoztatásában.

Gén

A gének olyan nukleinsav-szakaszok a sejtek magjainak kromoszómáiban, melyek a szervezet működését és növekedését befolyásoló fehérjék szabályozásához és előállításához szükséges információkat tartalmazzák. A géneket az utódok szüleiktől öröklik a szaporodási folyamat során.

A gén szó a görög genos (eredet) szóból ered, és számos tudományág használja, beleértve a klasszikus genetikát, molekuláris genetikát, populációs genetikát és az evolúcióbiológiát is.

Az élővilág genetikai anyaga nagyrészt a DNS molekulára épül, bizonyos vírusok azonban RNS-t használnak ugyanebből a célból. Az alábbiakban az egyszerűség kedvéért általában DNS-ről fogunk beszélni mint örökítőanyagról.

A mindennapi beszédben a gént általában valamilyen öröklött betegséggel vagy állapottal hozzák összefüggésbe, mint például az elhízást okozó gén. Valójában ritka, hogy egy gén önmaga határoz meg egy tulajdonságot.

Same alkatrész, Deutz alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungária Kft-nél. Vállalkozásunk raktárról kínálja a szükséges alkatrészeket, miközben országosan végzi a traktorok javítását, tekintettel a Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann márkákra.

Forrás: MTI, Wikipédia, www.traktor-alkatresz.hu