Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kevés a méh a növények beporzásához

2014. január 10.

Nincs elég háziméh a mezőgazdasági növények beporzásához az európai országok többségében – állapította meg egy új kutatás.

A szakemberek úgy vélik, a bioüzemanyagok elterjedése miatt lenne szükség még nagyobb számban a beporzást végző rovarokra. A méhhiány a Balti-államokban és Nagy-Britanniában akkora, hogy a szükséges rovarmennyiségnek legfeljebb a negyede repked ezekben az országokban.

A kutatók azt remélik, hogy a hiányzó méhek helyett más, vadon élő rovarfajok, például a poszméh vagy a zengőlégy végzik el a beporzást – ismertette a BBC hírszolgálata a Plos One internetes tudományos folyóiratban közzétett tanulmányt.

Számos méhészettel foglalkozó gazda használ Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann traktort.

A méhek száma évek óta fogyatkozik az európai országokban, a kutatók a csökkenést a rovarirtók és a betegségek számlájára írják. Eközben a bioüzemanyag termelését szolgáló növényekkel – repcével, napraforgóval és szójával – beültetett területek nagysága 2005 és 2010 között majdnem egyharmadával növekedett – állapították meg az angliai Readingi Egyetem kutatói, akik a tanulmányt készítették.

Tom Breeze, a kutatás vezetője elmondta: Európából összesen 13,4 millió kolónia, azaz körülbelül hétmilliárd méh hiányzik most.

Magyarországon azok közé a szerencsés európai országok közé tartozik, ahol a beporzáshoz szükséges háziméhek 75-90 százaléka rendelkezésre áll. Ugyanilyen kedvező a helyzet Olaszországban, még több a méh Norvégiában, Írországban, Portugáliában, a balkáni országok többségében. A szükségletekhez képest a legkevesebb háziméh Moldovában él.

Itthon a méhészettel is foglalkozó vállalkozók között is lehetnek olyanok, akik Deutz. Same, esetleg Lamborghini traktort alkalmaznak.

A méhek repülő rovarok, amelyek közeli rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. Külön vonalat képviselnek az Apoidea főcsaládban, jelenleg az Anthophilák közé soroltak. Megközelítőleg 20 000 ismert fajuk létezik, habár sokuk nincsen leírva, illetve besorolva. Ennek köszönhetően a számuk feltehetően magasabb. Az Antarktiszt kivéve az összes kontinensen előfordulnak.

Lamborghini traktor dolgozikA méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói. Gyűjtenek pollent és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók. A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszertermelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.

Lamborghini alkatrész, Same alkatrész, Deutz alkatrész, Hürlimann alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungária Kft-nél. Cégünk országosan végzi a Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr traktorok javítását.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu