Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Milliárdok magyar borászatoknak

2013. június 14.

Összesen 5,8 milliárd forintot nyert el a húsz legnyereségesebb hazai borászat idén záródó hétéves uniós programozási ciklusban – közölte a KPMG tanácsadó cég csütörtökön.

Három önálló támogatással segíti a borászatokat az EU a 2013-ig tartó jelenlegi pályázati időszakban. A húsz legnagyobb adózás előtti eredménnyel rendelkező hazai borászat összesen 980 millió forint uniós forráshoz jutott csak ezen a három jogcímen a 2012. évi adatok alapján. Borászati gépbeszerzésre csaknem 830, szerkezetátalakításra több mint 80, míg a musttal történő alkoholfok-növelésre 74 millió forintot nyertek el a cégek – ismerteti közleményében a KPMG.

Cserháti Gábor, a KPMG igazgatója hangsúlyozza azt is: a borászok nem csak a borászati támogatásokat figyelik. A mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtott forrásból, azaz az EU mezőgazdasági beruházási támogatásából a legnagyobb termelők összesen több mint 4,5 milliárd forintot nyertek el, és a nyereségességi toplistában szereplő borászatok szinte mindegyike élt a lehetőséggel.

A nem borászatspecifikus támogatások közül kiemelkedik még a földalapú támogatás, amelyből a nagyok közül nyolcan összesen mintegy 100 millió forintot kaptak.

Ezeken felül a borászok szívesen indulnak az EU általános gépbeszerzési pályázatán, amelyen csaknem 50 millió forinthoz jutottak (Reméljük ebből Same vagy Lamborghini traktort vásárolnak), valamint a speciális kerti gépbeszerzési pályázaton, de a nagyok közül egy szekszárdi pincészet turisztikai pályázaton nyert el több mint 50 millió forintot helyi turisztikai fejlesztésekre.

Ugyanakkor a legnyereségesebb cégek között a sikeres pályázók mellett olyanok is vannak, amelyek a 2007-2013 közötti pályázati ciklusban nem, vagy csak egészen kis összegű uniós támogatást tudtak vagy akartak lehívni – derül ki a közleményből.

A KPMG szakértője szerint ebben a programozási ciklusban a hazai borászatok a rendelkezésre álló uniós forrásokat jellemzően kapacitásteremtésre, illetve -bővítésre, valamint a borászatokhoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységek, profilok létrehozásához, elindításához használták.

A most felépített alapokon a következő ciklus támogatási céljai között kiemelt helyet kaphatnak a tudatos márkaépítési stratégiák és a fenntartható fejlődést elősegítő, elsősorban regionális, térségi vidékfejlesztési kezdeményezésekbe ágyazott integrált fejlesztések – közölte a KPMG.

A bor: szőlőből, egyéb gyümölcsből vagy mézbőlkészülő, alkoholtartalmú ital. Mezopotámiából indult el világhódító útjára Európába, Afrikába, majd a 16. században a spanyolok által Amerikába, majd végül Ausztráliába és Új-Zélandra. A szőlőszemekből kipréselt must alkoholos erjedésével készül. Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén szüretelik, az aszúszőlőt később. (wikipédia)

Forrás: MTI

Borászoknak, de mindenki másnak is: Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt alkatrészek raktárról