Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Segítséget a gabona elhelyezéséhez

2013. július 6.

Segítséget kapnak a betakarított gabona biztonságos elhelyezéséhez a termelők a Vidékfejlesztési Minisztériumtól és a TIG Nonprofit Kft.-től – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

A döntés értelmében a 80 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező TIG Nonprofit Kft. felvásárol 30 ezer tonna gabonát, és tárolási lehetőséget is nyújt a gazdáknak – közölte Fazekas Sándor.

A miniszter hangsúlyozta: ezzel a szaktárca a részben spekulációs jellegű gabonaár-mozgásokat kívánja kordában tartani. Fazekas Sándor emlékeztetett: az idei terméskilátások biztatóak, az árpa betakarítása már a végéhez közeledik, a búza aratása is már néhány helyen megkezdődött az országban.

A miniszter elmondása szerint a gazdák (Same vagy Lamborghini traktort használók is) egy részének nem áll rendelkezésére megfelelő tárolókapacitás. Ezért döntött a tárca a segítségnyújtásról, hogy ne a tábla széléről kelljen értékesíteniük a tárolóhely hiánya miatt a terményt.

A nagyobb mozgástér, amelyet a mostani segítség biztosít, lehetőséget ad a gazdáknak, hogy a megtermett gabonát méltányos áron tudják értékesíteni – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Szabó Csaba, a TIG Nonprofit Kft. vezérigazgatója ismertette, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában álló cég a stratégiai késztelek tárolásával, biztosításával foglalkozik, egyik feladata a gabonafelvásárlás és -tárolás. Tartalékolnak búzát, kukoricát és más terményeket is.

Legutóbb a TIG egy 30 ezer tonnás gabonakészletet értékesített, így a vállalat most felajánlja a gazdáknak – a kisebb gazdálkodóknak – legyen akár Lamborghini vagy más traktorjuk, hogy tőlük megvásárolt gabonával tölti fel a készleteit. A cég tárolókapacitásait pedig méltányos áron vehetik igénybe a termelők. Így nem kényszerül egyetlen gazda sem arra, hogy áron alul adja el a termést – tette hozzá a TIG vezetője. A cég hálózata lefedi az egész országot.

Az MTI kérdésére közölte: a felvásárlás finanszírozására várhatóan 1,5-2,0 milliárd forint áll rendelkezésre. Jelezte, hogy a felvásárlási ár a mindenkori tőzsdei ár lesz.

Győrffy Balázs, a Magyar Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke rámutatott, hogy a szaktárca intézkedése a spekuláció megfékezését szolgálja. Ez azért fontos, mert most még pang a piac, túlkínálat van, ami az árakat lenyomja, ezen segíthet a TIG felvásárlása és a tárolókapacitás biztosítása – vélte. A kamara a folyamatot az igények felmérésével kívánja segíteni – tette hozzá.

Fazekas Sándor újságírói kérdésre a közelmúltban elfogadott földtörvénnyel kapcsolatba elmondta: a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelkezések kidolgozása megkezdődött. Megjegyezte azonban, hogy a földtörvényt többen igyekeznek kiforgatni: belemagyaráznak olyan dolgokat, amelyek nincsenek a jogszabályban, illetve nem látnak meg olyan tiltásokat, amelyek szerepelnek a törvényben.

Forrás: MTI

Lamborghini alkatrészek Lucrus Hungária kft-től, amely javítja is ezeket a traktorokat. Természetesen nem csak Lamborghini, de az SDF csoport többi gépéhez, így Same, Deutz-Fahr és Hürlimann traktorokhoz is rendelkezünk a szükséges elemekkel.