Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Új piac kell a sertéstenyésztőknek

2014. július 8.

Új piacok nyitására lesz szükség, ha tovább folytatódik a sertéshús és élőállatok bevitelére irányuló oroszországi embargó, az intézkedés az elmúlt hónapokban 580 millió euró – mintegy 180 milliárd forint – exportkiesést okozott az uniós sertéstenyésztőknek – írja a Világgazdaság keddi számában. Az érintett állattenyésztők között lehetnek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosok.

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkár a lapnak elmondta, hogy jelenleg alternatív értékesítéseket keresnek az érintettek, de ez hosszú távon nem jelenti a probléma megoldását.

A szakember szerint, ha rövidesen nem rendeződik a helyzet, az Európai Uniónak új piacokat kell találnia, vagy exporttámogatás kell nyújtania a sertéstenyésztőknek (Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt, Same tulajdonosoknak is), mivel a döntés váratlanul érte a gazdákat, nem tudtak felkészülni, így sokan komoly károkat szenvedtek – írja a Világgazdaság.

Magyarország – akárcsak a többi uniós állam – csak a harmadik országokba, illetve az Egyesült Államokba tud exportálni, de ez sok esetben nem kifizetődő. Hiába van igény Japánban, Dél-Koreában vagy más távol-keleti országban az árura, a szállítási költség miatt nem sok cég tud élni a lehetőséggel.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) a napokban kiadott közleménye szerint Moszkva arra sem hozott fel megfelelő indokot, hogy miért kell a továbbiakban is fenntartani a teljes beviteli tilalmat. Brüsszel úgy ítéli meg, hogy az unióból származó sertésimport teljes tilalma ellentétes a WTO előírásaival.

A bizottság szerint Oroszország más mércét alkalmaz az uniós termelőkkel (Még ha azok Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr traktorral dolgoznak is) szemben, mint más országok vagy saját sertéstenyésztői esetében.

Tudta?

A házisertés, sertés vagy disznó a disznófélék családjába tartozó vaddisznó háziasított formája. Eurázsiából származik. A köznyelv gyakran falánk és piszkos állatként említi. Viszonylag magas intelligenciával rendelkezik.

Feje aránylag nagy, orra kissé ormányszerű, jól mozgatható, és orrkorongban végződik. Farka rövid, középmagasan tűzött, tőben elég vastag, a vége felé fokozatosan elvékonyodó, fölfelé kunkorodó és szőrbojtban végződő. [2] Vaskos teste és rövid lábai vannak. Lábain négy-négy ujja van, melyek közül a középső két nagy ujjának patáin jár.

A disznó mindenevő, tehát növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. Természetközeli élőhelyen tartva táplálékának egy jelentős részét a talajból túrja ki, így fogyaszt pl. rovarlárvákat, férgeket, gumókat és gombákat is.

Állattenyésztők és növénytermesztők egyaránt megtalálják számításukat a Lucrus Hungária KFT-nél, ha alkatrészt keresnek Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt traktorhoz. Cégünk kisebb-nagyobb javítást s teljes felújítást is vállal Lamborghini, Same, Deutz-Fahr gépek esetében.