Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Véleményezze a zöldség-gyümölcs ágazati stratégiát

2013. november 5.

Elkészítette a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a zöldség-gyümölcs ágazati stratégiát, a tervezet a kormany.hu oldalon december 4-ig véleményezhető

A tárca közleménye szerint a mezőgazdaság legnagyobb munkahelyteremtő ágazata a zöldség-gyümölcs szektor, amelynek magas kézimunkaigényével és eltartóképességével központi szerep jut a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben egyaránt.

A Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégia az elmúlt évtizedek negatív folyamatainak visszafordítását célozza, előmozdítja az életképes gazdaságok versenyképes gazdaságokká fejlődését, a kisvállalkozások közepes méretű vállalkozásokká növekedését. A stratégia alapvető célja a termelés növelése, illetve hogy a megtermelt áru teljes mennyisége értékesüljön a piacon – olvasható a VM közleményében.

A stratégia tervezete a kormany.hu dokumentumtárában elérhető, a véleményezés határideje december 4.-e, az észrevételeket az agrarpiaci@vm.gov.hu címre várják. Same, Deutz-Fahr, Lamborghini és Hürlimann tulajdonosok is elmondhatják véleményüket.

A mellékletekkel együtt több mint ötven oldalas dokumentum a legszükségesebb intézkedések közé sorolja az ágazat szereplőinek egységes, széles alapokon nyugvó adóterhelésének megteremtését olyan adó- és járulékfizetési rendszer kialakítása és jogszabályi harmonizáció mellett, amely az ágazat számára elérhető adókedvezmények alkalmazásával kifejezetten ösztönzi a termelőket, hogy a termelői szervezetekhez beszállítóként, majd tagként csatlakozzanak, és azokon keresztül értékesítsenek.

A 2014-2020-as évekre vonatkozó Vidékfejlesztési Program keretében kell elindítani a hosszú távú, a beruházók szempontjából tervezhető kertészeti fejlesztést, amelyhez a térségi és üzemi öntözés fejlesztése, a szántóföldi zöldségtermesztés, a biogáz-, biomassza- és termálenergiára alapuló hajtatásos kertészet és gombatermesztés, a gyümölcsültetvények és a feldolgozóipar, valamint az áruvá készítés fejlesztési programjai szükségesek. A stratégia a kiemelt célok közé sorolja a TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram fejlesztését, kamattámogatottá tételét.

A stratégia végrehajtásával Magyarország zöldség-gyümölcs termelése 3 millió 530 ezer tonnára növelhető. A fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal a mostani hektáronkénti 18,5 tonnáról 25 tonnára, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal, a hektáronkénti 10-ről 17 tonnára emelhető. Magyarország ezzel az EU-átlag fölé emelkedne.

Az ágazat jelenlegi 200 milliárd forint körüli elsődleges termelési értéke így mintegy 130-140 milliárd forinttal növekedne, ami a jelenlegi 600 milliárd forintos áruértéket 900-1000 milliárd forintra emelné. Ez jelentős exportbevétel-növekedést is jelentene, ami a jelenlegi 70 milliárd forint körüli aktívumot az import visszaszorításával többszörösére emelné.

Sikeres fejlesztés esetén a tervezett százezer új munkahely a zöldség-gyümölcs ágazat területén megvalósítható, amely a főfoglalkoztatású munkavállalókat, a részmunkaidős és alkalmi munkavállalókat, valamint a segítő családtagokat is magában foglalja. Az új munkahelyek 80 százaléka a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban jöhet létre – olvasható a közzétett tervezetben.
Forrás: MTI

Lamborghini, Same, Deutz-Fahr és Hürlimann gépekhez gyári alkatrészek teljeskörűen. Motor-, váltó és hidraulikaolajok, szűrők, karosszériaelemek, elektronikai alkatrészek stb. Traktorjavítás és karbantartás országosan.