Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Csökkenhet a jégkárok utáni kifizetés

2018. május 4.

Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer, ami a termelőknek nem jelent többletkötelezettséget, mivel a gazdák befizetésein alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák. Az alapnak viszont várhatóan kevesebbet kell majd kifizetni a kárenyhítésre.

jegeseo_ice_rainA rendszer lényege, hogy az állomásokról indított rakétákkal egészségre ártalmatlan ezüst-jodidot juttatnak a jégképződésre hajlamos felhőrétegek GPS koordinátákkal meghatározott részére. A védekezésnek köszönhetően az akár tojás méretű jégszemek helyett legfeljebb borsónyi, kásás jég hull az oltalom alatt álló területre.

Az ezüst-jodid (AgJ) molekulákból a hirtelen lehűlés következtében 0,06-0,08 mikronos AgJ kristályok keletkeznek, melyek szerkezete nagyon hasonlít a jégkristályok szerkezetéhez. A több billión molekula megkezdi a vízcseppek „gyűjtögetését”, így ezzel a direkt jégképzéssel egy „versenyt” hoz létre a molekulák között, melynek következtében a hatalmas jegek helyett rengeteg apró jégszem képződik, melyek a pozitív tartományon áthaladva egyre „fogynak” jelentősen veszítenek méretükből, míg végül borsónyi darabokban vagy teljesen elolvadva eső formájában érik el a földet.

Így pedig a gazdák jelentős kártól mentesülnek, a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosok is. A felhasznált ezüst-jodid a természetben is megtalálható, elenyésző mennyiséget használnak, és nincsen ismert mellékhatása.

 

Same alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész egy helyen a Lucrus Hungária Kft-nél.  Traktorjavítás és karbantartás teljeskörűen.