Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Jó aratásra lehet számítani

2016. június 20.

Az előzetes termésbecslések alapján jó aratásra lehet számítani. A mintegy 1 millió hektáron vetett őszi búzából csaknem 5 millió tonna búza kerül majd a magtárakba, jó minőségben – Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerint, aki Jászapátiban mondott aratónapi beszédet.  Így a termés bőven fedezi majd az ország kenyérgabona-, illetve takarmánybúza szükségletét, és exportra is jut. A munkák során újra előkerülnek a traktorok, Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépeket is bevetnek.

Munkában egy deutz-Fahr traktorAz őszi búza mintegy 10 százalékát Jász-Nagykun-Szolnok megyében vetették el, illetve takarítják be, a Jászságban a termőhelyi adottságok miatt 4,1 tonna körüli a terméseredmény, de ez eltérő gazdálkodónként.

A növénytermesztésen belül az őszi búza mellett a kukorica vetésterülete a legjelentősebb, a kukoricát is mintegy 1 millió hektáron termesztik Magyarországon.  A búzaárak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 10-15 százalékkal csökkentek, az északi féltekén mindenhol jók a terméskilátások és a világkészletek is magas szintűek – számolt be Czerván György.

A gabona esetében – nem csak a búzánál, hanem a kukoricánál is – az árakat a világpiac határozza meg, a magyarországi jó vagy kevésbé jó terméseredmények ezt nem tudják befolyásolni – fűzte hozzá. Az utóbbi napokban enyhe emelkedés látszik a búzaáraknál és a sertés esetében is. Ennek azok a gazdálkodók is örülhetnek, akik Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt gépet használnak.

2010 óta 55 százalékkal emelkedett a magyar mezőgazdaság kibocsátása. Az agrárexport évek óta töretlenül nő és jelentős szerepe van a nemzetgazdaság külkereskedelmi aktívumának megőrzésében, gyarapításában – közölte.

Az államtitkár elmondta: ez a GDP-termelés szempontjából viszonylag kicsi ágazat nemzetgazdaság külkereskedelmi aktívumának 30-45 százalékát “teszi le a nemzetgazdaság asztalára”, ami kiváló eredmény.

Kitért arra, hogy az állatállomány és a mezőgazdasági foglalkoztatás folyamatosan nő.   Czerván György arról beszélt, hogy az ágazatban elsősorban piaci gondok merültek fel, amely a sertés-, illetve tejágazatot érinti jelenleg hátrányosan. Kiemelte ugyanakkor, hogy mindezek ellenére stabil, kiszámítható perspektivikus a magyar mezőgazdaság, amelyen belül a szántóföldi növénytermesztés meghatározó Magyarországon, 40-60 százalék az aránya.

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Fendt alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungátia Kft-nél.