Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Jó évet zártak a napraforgó-termelők Békés megyében

2014. október 29.

Békésben jó évet zártak a napraforgó-termelők, a betakarított átlagtermés a termőföldek adottságaitól függően rekordmennyiségű, 2,6-2,7 tonna volt hektáronként – tájékoztatta a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetkezők titkára az MTI-t. A betakarítás során számos Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr és Same traktor került elő.

Barabás Béla elmondta: a csapadékos időjárás ellenére Békésben jó a termés minősége, a szemek olajtartalma eléri, vagy meghaladja az ipari szabvány előírását. Békésben 2014-ben hetvenezer hektáron termeltek napraforgót, döntően olajipari felhasználásra, itt van az országos termőterület több mint 13 százaléka.

Tavaly a megyében az átlagtermés 2,1-2,2 tonna körül alakult hektáronként, az idei évihez hasonló területen.

Az átlagosnál nagyobb hozam és az esős időjárás következtében a szokásosnál lassabban haladt a betakarítás. A termelők az elvetett terület 98-99 százalékát aratták le, a maradék 1-2 százalék az esőzések miatt kialakult belvizes területeken maradt. A munkálatokhoz használhattak a gazdák Same, Deutz-Fahr, Lamborghini esetleg Fendt vagy Hürlimann gépeket, de más traktorok is feltűnhettek.

Az orosházi Orosfarm mezőgazdasági társaság hektáronként 2,65 tonna napraforgó termést takarított be 2014-ben több mint kétszáz hektárról. Dominkó Sándor ügyvezető az MTI érdeklődésére elmondta: az olajiparnak eddig átadott tételek döntő hányadánál az olajtartalom szabvány feletti értékű, így az átvételi szerződés szerint olajprémiumban részesülnek.

Hozzátette: az olajipar tonnánkénti átvételi árai 25-30 százalékkal elmaradnak a tavalyitól. Magyarországon a termelők ötven százaléka rendelkezik termelői szerződéssel, ők tonnánként 86-90 ezer forintért tudják értékesíteni az olajipari alapanyagot, a szabadpiaci ár ennél alacsonyabb, jelenleg tonnánként 83-84 ezer forint – tette hozzá.

A napraforgó az őszirózsafélék családjában a Heliantheae nemzetségcsoport egyik legismertebb faja. Kedvelt haszonnövény, a szántóföldi növények egyike. Olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít. Ez a Magyarországon legfontosabb, a legnagyobb területen termesztett olajnövény.

A napraforgó termesztésével foglalkozók is használhatnak Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz traktort. Ezekhez a gépekhez teljeskörűen kínál alkatrészeket a Lucrus Hungária KFt. Cégünk javítja is a Same, Deutz-Fahr, Lamborghini traktorokat.