Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Meghosszabbítanák a gázkvóta felhasználási határidejét

2014. szeptember 18.

Meghosszabbíttatná a mezőgazdasági termelők kedvezményes árú gázkvótájának felhasználási határidejét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – közölte a köztestület kedden az MTI-vel. A kérdés számos olyan gazdát is érinthet, akik Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr traktorral dolgoznak.

Munkában egy deutz-Fahr traktorA tájékoztatás szerint a NAK azzal a kéréssel fordult a Földművelésügyi Minisztériumhoz (FM), hogy a tárca kezdeményezze a gázellátás piaci szabályzását ellátó Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnál a határidő ez év december elsejéről 2015. január 31-re történő módosítását, a NAK tagságának kezdeményezésére.

Az elmúlt hónapok csapadékos, viszonylag hűvös időjárásának következtében a kukorica, a napraforgó és a szója betakarítása elhúzódik. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a gázkvótával rendelkező, elsősorban terményszárítással foglalkozó mezőgazdasági termelők sok esetben az igényelt gázmennyiség felhasználásának december elsejei határidejét – önhibájukon kívül – nem tudják betartani – olvasható a közleményben.

A kedvezményes árú gázkvótát a nagyobb, terményszárítót működtető mezőgazdasági cégek veszik igénybe (lehetnek, akiknél van Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr gép) a nedves termény szárítására. A kedvezményes gázkontingens felhasználására azonban csak egy adott időintervallumon belül van lehetőség a szerződés szerint. A cégek azért kérik a határidő meghosszabbítását, mert a termény is csak később kerül a magtárba a csapadékos időjárás miatt – közölte a NAK az MTI megkeresésére.

Tudta?

A földgáz tiszta formájában színtelen, szagtalan és átlátszó gáz, fosszilis tüzelőanyag. Néhány métertől több mint 5000 méteres mélységig található, nyomása némely esetben meghaladja a 300 bart, hőmérséklete pedig a 180 °C-ot, függően a lelőhely mélységétől. A földgáz szénhidrogén alapú gázok gyúlékony elegye.

A tisztítás után a földgázt jellemzően nagy átmérőjű nemzetközi vezeték-rendszeren, kisebb hányadban folyékony halmazállapotban speciális tartályhajókon szállítják.

A földgáz, mint energiahordozó legfontosabb előnye az elektromos árammal szemben, hogy a szállítása nagy távolságra sokkal hatékonyabb (kevesebb hálózati veszteség), valamint tárolni is lehet.

A kínaiak már időszámításunk előtt földgázt használtak templomaik megvilágítására. A gázt bambuszcsöveken vezették. Ez volt az első példája a földgáz szervezett kitermelésének és vezetésének.

Szárítással foglalkozó gazdák is vehetnek gyári alkatrészeket Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokhoz a Lucrus Hungária Kft-nél. Cégünknél elvégezzük a javítást és karbantartást is.

Forrás: MTI, Wikipédia