Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Méhésztalálkozó és mézvásár Jászberényben

2014. július 29.

Augusztus első szombatján rendezik meg mézvásárral egybekötve a méhészek nemzetközi találkozóját Jászberényben, amely a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók és forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseménye. Méztermelők telephelyén is látni Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktort.

A huszonhetedik alkalommal megszervezett program iránt minden korábbinál nagyobb az érdeklődés, a magyarok mellett lengyel, román, szlovén és szlovák vendégeket is várnak – közölte Molnár György főszervező, a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület elnöke az MTI-vel.

A Jászság központjába várt 160 kiállító többsége méhészeti eszközgyártó és forgalmazó, de kínálják majd áruikat kóstolókkal és bemutatókkal a termelők is. A rendezvényre a belépés díjtalan, a szervezők 4-5 ezer embert várnak. Közöttük számos olyan gazda lehet, aki rendelkezik Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt vagy Same traktorral.

A találkozót Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnöki Hivatal vidékfejlesztési államtitkára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke nyitja meg, majd Lehóczki Tímea mézkirálynő számol be egy éves munkájáról.

A szakmai részben a méhészeti termékek a gyógyászatban és a kozmetikában betöltött szerepéről, a méhészetnek a vidékfejlesztésben rejlő lehetőségeiről, az új, és meglévő támogatásokról, a mézpiaci elemzésekről, valamint az Országos Magyar Méhész Egyesület (OMME) munkájáról esik szó.

Emellett füstölgő gyújtó és keretszegező versenyt is hirdetnek.

A méhészek jászsági seregszemléje ezúttal sem nélkülözi a szórakoztató elemeket, számos vetélkedő és kulturális műsor kínál kikapcsolódást, sztár fellépőként Kállay-Saunders Andrást láthatja a közönség.

Idén is megválasztják a mézkirálynőt, a címre kilencen pályáznak, akiknek a méhészkedés abc-jéről is számot kell adni a zsűrinek. A győztes hölgy egy éven keresztül képviselheti a magyar méhésztársadalmat a különböző gazdasági rendezvényeken.

Ezeken az eseményeken a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt traktorok és alkatrészeik is feltűnhetnek.

Tudta?

A méhek (és az ember) tápláléka. Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír.

A háziméhek a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el.

A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad alatt a tél átvészeléséhez szükséges mennyiség többszörösét is képesek begyűjteni.

Méztermelőknek, illetve bárki másnak gyári alkatrészek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr traktorokhoz. A Lucrus Hungária Kft. teljeskörűen kínálja ezeket az alaktrészeket, illetve végzi ezen traktorok javítását.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu