Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Módosul az agrárkamarai törvény

2012. szeptember 10.

A jogutódlási problémákkal indokolja a július 12-én elfogadott új agrárkamarai törvény módosítását a beterjesztő három kormánypárti parlamenti képviselő – a törvényjavaslat a parlament honlapján jelent meg.

A Jakab István és Győrffy Balázs fideszes, valamint Sáringer-Kenyeres Tamás kereszténydemokrata képviselők által benyújtott törvényjavaslat egyebek mellett pontosítja a gazda fogalmát, úgy, hogy csak az őstermelői, vagy egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező magánszemélyek tartoznak ebbe a körbe. Ha valaki őstermelő, és egyéni vállalkozó is, akkor csak az egyik jogviszonya kapcsán lesz kamarai tag.

Önkéntes tagjai lehetnek a kamarának a szaktanácsadók, valamint a LEADER Helyi Akciócsoport tagjai. Őket azonos jogok illetik meg mindazokkal, akik a törvény szerint – kötelezően – kamarai tagok.

Az agrárkamara által vezetett tagjegyzék adatállomány a kamara kizárólagos tulajdona – mondja ki a módosítás. Az ingatlanügyi hatóság, az adóhatóság, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv és a mezőgazdasági szakigazgatási szerv, a rendelkezésére álló adatokat köteles – a tagjegyzék összeállításához térítésmentesen – az agrárkamara rendelkezésére bocsátani.

A kamara kidolgozza a tagok tisztességes piaci magatartására és a tisztességes kereskedelmi gyakorlatára vonatkozó etikai szabályokat. A szabályoknak megfelelő tagjait a kamara megbízható üzleti partnernek minősíti, és erről nyilatkozatot is ad – kérelmére – a tagjának.

A módosítás részletesen foglalkozik a kamarai választásokkal, és az átmeneti időszak alatti szabályokkal.

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvény legfontosabb célja, hogy olyan egységes agrárkamarai szervezet jöjjön létre, amelyben kötelező módon tagok a mezőgazdasági termelők, a termékeket feldolgozók és a kereskedők is. Mindez növeli az ágazat hatékonyságát és versenyképességét – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium a törvény júliusi elfogadásakor.

A tárca akkori közleménye szerint a jogszabály célja, hogy a kamara egyes szűk érdekcsoportok helyett a teljes agrár- és élelmiszergazdaság általános és együttes érdekegyeztetési fóruma legyen.

Forrás: MTI

Agrárkamarai tagoknak és kamarán kívülieknek egyaránt kínálunk alkatrészeket Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt traktorokhoz. A Lucrus Hungária Kft. végzi a gépek javítását, karbantartását országosan.