Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Mentesség az útdíj alól termelőknek

2013. július 1.

Mentesülhetnek az útdíj megfizetése alól azok a mezőgazdasági termelők, akiknek az éves árbevételük legalább 50 százaléka mezőgazdasági főtevékenységből származik – derül ki a keddtől hatályos és a Magyar Közlöny június 30-ára keltezett kormányrendeletből.

A mezőgazdasági termelők (Same, Lamborghini traktort használók is) útdíj-mentességére vonatkozó szabályok szerint a díjköteles útszakaszok használatára az illetékes jegyzőtől lehet kérni meghatározott termények szállítását lehetővé tevő, a díjmentes viszonylati jegy váltására jogosító hatósági bizonyítványt.

Ez július 1-je és november 30-a között a kérelemben meghatározott termény betakarításának idejéig, de legfeljebb 30 napig érvényes és a kérelmező székhelye vagy lakóhelye és a használatában álló termőföld, tanya vagy telephely közötti útdíj-köteles útszakaszra vonatkozik.

A jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány alapján pedig az egyetemes útdíjszolgáltató az abban megjelölt útdíj-köteles útszakaszokra díjmentes viszonylati jegyet állít ki – tartalmazza a rendelet.

A használatarányos útdíjról:

Az e-útdíjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és a főutakon július elseje után.

Hogyan lehet fizetni?

Úthasználati jogosultságot viszonylati jegy megváltásával vagy fedélzeti eszköz használatával lehet szerezni. Aki viszonylati jegyet akar vásárolni, ezt megteheti regisztráció nélkül, egy adatlap kitöltésével is. Ha regisztrál, akkor az egyedi folyószámláján biztosítania kell az útdíj megfizetéséhez szükséges fedezetet.

Aki fedélzeti eszközt használ, annak mindenképpen regisztrálnia kell. Aki már rendelkezik fedélzeti eszközzel, illetve akinek ezt az egyetemes útdíjszolgáltató biztosítja, annak az egyedi folyószámláján ott kell állnia az útdíj fedezetének.

Az utólagos útdíjfizetés lehetőségét az egyetemes útdíjszolgáltató írásbeli szerződés megkötésével biztosítja. Ezt az ÁAK ügyfélszolgálatain személyesen vagy az ÁAK értékesítési osztályán postán lehet kezdeményezni.

Mennyit kell fizetni?

A kéttengelyes teherautóknak a gyorsforgalmi úton 49,90 forintot, míg a főúton 21,23 forintot kell fizetniük egy kilométerért. A háromtengelyes teherautónál ez az összeg 70,02 és 36,75 forint, a négytengelyes kamionnál pedig 108,38, illetve 67,60 forint. A “C” környezetvédelmi kategóriás két- és háromtengelyes járműveknél 1,15, míg a négytengelyeseknél pedig 1,2 lesz a szorzó. A “B” környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező haszonjárműveknél az üzembentartók a két- és háromtengelyesek 0,85-os, míg a négytengelyesek 0,8-es szorzóval kalkulálhatnak.

Nem bízzák a kamionosok belátására, hogy fizetnek-e, 95 új járművel kezdik meg a munkát az ellenőrző egységek. A kormány 75 milliárdos bevételt remél fél év alatt az új rendszertől.

Forrás: MTI, Vezess.hu

Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt gépek alkatrészellátása raktárról. Traktorjavítás országosan. Meghibásodott! Mi helyre hozzuk?