Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Milliárdos fejlesztés a sertéságazatban

2013. szeptember 16.

2,8 milliárd forintos beruházással eElkészült a NAGISZ Zrt Hegedűs-tanyai sertéstelepe Nádudvar határában. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nagy eredménynek nevezte, hogy beruházás valósult meg abban az ágazatban, amelynek fejlesztésére programot dolgoztak ki azzal a céllal, hogy a következő uniós költségvetési időszakban megduplázódjon a jelenlegi, 3 millió körüli sertésszám Magyarországon.

A telep évi 45 ezer állat nevelésére és hizlalására alkalmas. A fejlesztést az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) támogatta mintegy 766 millió forinttal.

A vidékfejlesztési miniszter kifejtette: a sertésstratégia komplex program, amely kiterjed a genetikai állomány javításán keresztül a telepi rekonstrukciók, beruházások segítésére, továbbá tudományos kutatások fejlesztésére, valamint a termelői szerveződések ösztönzésére. Fontos eleme a piacra jutás segítése, a marketing és a minőségtanúsítási rendszer kiépítése is.

Tájékoztatása szerint több területen már megkezdődött a stratégia végrehajtása. Példaként említette a nádudvari sertéstelepet, valamint a Herceghalmon épülő teljesítményvizsgáló állomást. Hangsúlyozta: a sertéságazatban nagy szükség van új beruházásokra, korszerűsítésre. Az első eredmények már jelentkeznek, mert nőtt a fogyasztói igény a sertéshús termékek iránt – jelentette ki.

Fazekas Sándor jelezte: az új uniós költségvetési időszakban a fejlesztésekre a források rendelkezésre állnak. Ezeket nagyságrendekkel kívánják megemelni a mostani időszakhoz képest, mert e nélkül elképzelhetetlen, hogy az ágazat visszanyerje régi erejét – tette hozzá.

A kormány az elmúlt időszakban több alkalommal is foglalkozott az élelmiszerek, köztük a sertés- és a baromfihús általános forgalmi adójának kérdésével. Ennek kapcsán a miniszter azt mondta: “örülök annak, hogy a miniszterelnökség elfogadta a tárca álláspontját, hogy 5 százalékra, tehát 10 szálalék alá, azaz egy számjegyűre vigyük le az áfát”.

Álláspontja szerint ez fontos a feketegazdaság elleni küzdelem, valamint a termelők, feldolgozók finanszírozási helyzete szempontjából is, hiszen a külföldi versenytársaknál nincsenek ezek az áfa-terhek. Emellett a fogyasztó is jól jár, mert lejjebb lehet vinni a termékek árát – közölte Fazekas Sándor.

Emlékeztetett: Magyarországon volt már áfacsökkentés, de nem volt igazán eredményes. Most abban gondolkodnak a döntéshozók, hogy az áfa mérséklésének valódi, hosszú távon érezhető hatása legyen. A tárcavezető úgy vélekedett, hogy erről a költségvetéssel együtt, az adótörvények tárgyalása során születhet döntés. A miniszter reményei szerint az adócsökkentés a jövő évtől nemcsak a sertéshúsra, hanem a -készítményekre is vonatkozna, sőt a baromfitermékeket is érintené.

Állattenyésztésben, növénytermesztésben dolgozóknak egyaránt teljeskörű javítást, karbantartást és alkatrészellátást kínál a Lucrus Hungária Kft Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann gépek esetén.

A házisertés, sertés vagy disznó (Sus scrofa domestica) a disznófélék családjába tartozó vaddisznó (Sus scrofa) háziasított formája. Eurázsiából származik. A köznyelv gyakran falánk és piszkos állatként említi. Viszonylag magas intelligenciával rendelkezik.

Feje aránylag nagy, orra kissé ormányszerű, jól mozgatható, és orrkorongban végződik. Farka rövid, lehet görbe vagy egyenes. Vaskos teste és rövid lábai vannak. Lábáin négy-négy ujja van, melyek közül a középső két nagy ujjának patáin jár.

A disznó mindenevő, tehát növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. Természetközeli élőhelyen tartva táplálékának egy jelentős részét a talajból túrja ki, így fogyaszt pl. rovarlárvákat, férgeket, gumókat és gombákat is. Ha hozzáfér, dögöt is eszik. E szokása azért jelentős, mert döglött vándorpatkányhoz akár zárt térben tartva is hozzájuthat, és ezen keresztül olykor trichinával is fertőződhet. Jó szaglása miatt szarvasgomba keresésére is használható.

44 foga van, zápfogai gumósak.

Forrás: MTI, Wikipédia