Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Méhek segítenek a légszennyezettség tanulmányozásában

2018. július 31.

Rómában kihelyeztek egy kísérleti városi méhkaptárt, amelyet arra használnak, hogy tudományos adatokat gyűjtsenek a Rómában lévő növények biodiverzitási térképének megalkotásához – mondta Raffaele Cirone, az olasz méhészek szövetségének (FAI) az elnöke az AFP francia hírügynökségnek. “Ugyanakkor tanulmányozzuk a nagyvárosi élet hatásait is” – tette hozzá Cirone, és példaként hozta fel a kisméretű szállópor (pm10 és a pm2,5), a mikroműanyagok és a nehézfémek jelenlétét a városközpont levegőjében.

meh-beeUtóbbi esetében néhány méterre a tetőn lévő kaptároktól mérőműszereket helyeztek ki. Az általuk gyűjtött adatokat összehasonlítják a méhek által gyűjtött mézek összetételével. “A tudósok jobban meg fogják érteni ezen részecskék mozgását, azt hogy mennyire szállnak fel és hol ülepednek le” – magyarázta Cirone.

Róma központjában 12 tetőn állnak méhkaptárok, a carabinierik (katonai csendőrök) központjának tetején is. “Az a szándékunk, hogy még nagyobb kolóniát telepítsünk a tetőkre. A természet ezen őreit ki akarjuk helyezni más olasz városokban is, amelyek légszennyezettséggel küszködnek – mondta Davide De Laurentis, a carabinierik erdőkért, környezetért és mezőgazdasági termékekért felelős parancsnok-helyettese.

Mint a wikipédia bemutatja a méh háziasítása mintegy 6000 évvel ezelőtt kezdődött, és a selyemlepke mellett voltaképpen az egyetlen korán háziasított rovarfaj. A méhészet ma is sok ember megélhetését biztosítja hazánkban és világszerte. A méhészetben főként mézet, de ezen kívül virágport esetleg propoliszt, méhviaszt, méhpempőt, méhmérget és tenyészállatokat is termelnek a méhészek. Megporzó tevékenysége miatt az egyik legfontosabb haszonállattá vált.

Mindezidáig 28 alfaját ismerték el; ezeket méhfajtáknak is nevezik. Az európai fajták az utolsó jégkorszak óta alakultak ki, miután a háziméh újra benépesítette a kontinenst.

 

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész egy helyen a Lucrus Hungára KFT-nél.