Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Tolnában a legmagasabb termésátlag őszi búzából

2014. július 10.

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a termésbecslések alapján Tolna megyében várható a legmagasabb termésátlag őszi búzából és repcéből. A termés betakarításán számos Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt dolgozhat majd.

A falugazdászok júniusi adatszolgáltatása szerint Tolnában a vetésterület mintegy negyedén, 50 111 hektáron összesen 275 610 tonna őszibúzatermést becsültek a gazdálkodók, ami hektáronként 5,5 tonnás átlagnak felel meg.

A 8756 hektáron vetett repce becsült termése összesen 30 656, hektáronként 3,5 tonna. Varga András, a Tolna megyei gabonaválasztmány elnöke az őszi búza felének betakarítása után – ahol Same, Deutz-Fahr, Lamborghini, Fendt és Hürlimann gépeket is láthattak a földeken – elmondta: a nagyobb cégek 5,2 és 7 hét tonna közötti eredményről számoltak be, de 8 tonna feletti átlagtermésre is van példa. Az eddigi információk alapján az öt és fél tonnás hektáronként átlagtermés biztosan meglesz – jegyezte meg.

Elmondása szerint a mostani csapadékos időjárás várhatóan rontja a minőséget, így több lesz a takarmánybúza, a kevesebb minőségi búza ára viszont emelkedhet. A lekötött takarmánybúza tonnánkénti 50 ezer forintos ára ma jónak számít – tette hozzá.

A szakember szerint a talaj- és klímaviszonyok mellett a jó fajtaválasztásnak köszönhetőek a terméseredmények. Tavaly Tolnában 5,8 tonna őszi búza termett hektáronként. Talajtól függetlenül bevethetők Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt traktorok is.

A választmányi elnök arról is beszámolt, hogy a repce Tolna megyei termésátlaga közelebb lesz a négy tonnához, mint a becsült három és félhez; sok termelő csaknem öttonnás eredményt ért el. Az olajos növény tonnáját 100-105 ezer forintért lehet értékesíteni, a növényvédelem és a talajerő-utánpótlás miatt egy hektár repce költsége ugyanakkor meghaladhatja a 300 ezer forintot – mondta.

Tudta?

A repce a káposztafélék családjának Brassica nemzetségébe tartozó, értékes ipari növény; a magjából olajat ütnek.

A mediterrán vidékről származik, az Indus völgyében már időszámításunk előtt 3000-ben termesztették. Már az ókorban eljutott Kínába és Japánba; mára a mérsékelt éghajlati övben az egész világon termesztik.

A repceolajat főleg két fajtájából: a réparepcéből és a káposztarepcéből állítják elő. Nálunk inkább a káposztarepce terjedt el. Ennek őszi és tavaszi változata is van, de hazánkban a tavasziak termése bizonytalan. A réparepce gyengébb, homokos talajokon is termeszthető, a káposztarepcénél fagytűrőbb, rövid tenyészidejű, magva apróbb és termése kevesebb. Úgyszintén van őszi és tavaszi változata is.

Repce termesztés során számos gazda használ Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr traktort. Ezekhez a gépekhez teljeskörű alkatrészellátást biztosít a Lucrus Hungária Kft.

Forrás: MTI