Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Szenzorokkal a méhpusztulás ellen

2014. január 16.

A rovarok testére erősített nyomkövető szenzorokkal előznék meg a méhek pusztulását ausztrál tudósok – közölte az ausztrál kormány alá tartozó tudományos hivatal (CSIRO) szerdán.

A kísérlet célja, hogy megállítsák a nyugati félteke méhpopulációit elpusztító elnéptelenedés-szindróma terjedését. Azt a helyzetet nevezik így, amikor a méhek titokzatos módon eltűnnek a kaptárokból.

Hazánkban jelenleg megfelelő az egyedszám, így gazdáiknak képesek hasznot hajtani a méhek. a tulajdonosok pedig fenntarthatják gépeiket, amelyek között lehetnek Same, Lamborghini, Deutz és Hürlimann típusok is.

Az ausztrál kutatók szeretnék megelőzni a méhek kolóniáiban élősködő varroa atka okozta károkat is.
A tudósok előbb hűtéssel elaltatják a méheket, majd apró csipeszekkel erősítik a testükre a 2,5 négyzetmilliméteres, körülbelül 5 milligrammos chipeket.

A tudósok azt fogják tanulmányozni, milyen hatásfokkal védik a kártevőirtó vegyszerek a méheket az elnéptelenedés-szindrómától és a varroa aktától – olvasható a CSIRO közleményében.

A háziméhek létfontosságú szerepet játszanak a mezőgazdaságban, mert ők porozzák be a haszonnövényeket. Az emberiség ételeinek egyharmada függ a méhek munkájától. Ezzel a módszerrel meg szeretnénk érteni a hasznos rovarok és környezetük kapcsolatát – közölte Paulo de Souza, a projekt vezetője.

A tudósok azt tervezik, Tasmánia szigetének ötezer háziméhét látják el szenzorokkal az ausztrál nyár folyamán. A chipek úgy működnek, mint az útdíj fizetésére kötelezett autók elektronikus jeladói: rögzítik, ha a rovar áthalad egy ellenőrző ponton.

A rögzített adatok alapján a tudósok elkészíthetik a méhek mozgásának háromdimenziós képét. Azon is dolgoznak, hogy a chipet egy négyzetmilliméteresre zsugorítsák, így kisebb rovarokra, például szúnyogokra is rá tudnák őket erősíteni.

A méhek repülő rovarok, amelyek közeli rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. Külön vonalat képviselnek az Apoidea főcsaládban, jelenleg az Anthophilák közé soroltak. Megközelítőleg 20 000 ismert fajuk létezik, habár sokuk nincsen leírva, illetve besorolva. Ennek köszönhetően a számuk feltehetően magasabb. Az Antarktiszt kivéve az összes kontinensen előfordulnak.

Méhészeknek, állattenyésztőknek, növénytermesztőknek egyaránt teljeskörű alkatrészellátást kínál Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann gépekhez a Lucrus Hungária Kft. Cégünk végzi a vontatók javítását és karbantartását országszerte.