Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Szombatig kell befizetni a kárenyhítési hozzájárulást

2011. június 23.

Már csak néhány napjuk van a mezőgazdasági termelőknek arra, hogy banki átutalással befizessék idei kárenyhítési hozzájárulásukat a kárenyhítési lebonyolítási számlára. A határidő június 30-án jár le, de a pénzforgalmazás időigényét is figyelembe kell venni, így érdemes legalább négy munkanappal a határidő lejárta előtt átutalni a pénzt –számol be a Magyar Hírlap a Magyar Agrárkamara figyelmeztetéséről.

A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről szóló jogszabály szerint kárenyhítő hozzájárulás fizetésére kötelezett a gazdálkodók jelentős köre (a kis- és középvállalkozásnak minősülő gazdálkodó szervezetek és az egyéni vállalkozónak minősülő mezőgazdasági termelők). Rajtuk kívül az őstermelők számára lehetőség volt a csatlakozásra az egységes kérelem benyújtásának határidejéig.

A kárenyhítési rendszerhez kötelezően, vagy önkéntesen csatlakozó termelők számára érvényes a mostani határidő, vagyis a kárenyhítési hozzájárulást oly módon kell befizetniük, hogy az a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal 10032000-00281629-00000017 számú Kárenyhítési lebonyolítási számláján 2011. június 30-ig jóváírják. Az utalás közlemény rovatában az ügyfél-regisztrációs számot kell feltüntetni. A befizetés kizárólag banki átutalással teljesíthető.

A kárenyhítési hozzájárulás mértéke szántó esetében 800 forint hektáronként, míg ültetvénynél 2 ezer forint hektáronként. Hogy összesen mennyi pénzt kell leróni, arról a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal értesíti az érintetteket.

Fontos figyelembe venni, hogy a kárenyhítési hozzájárulás befizetésére előírt határidő 2011. június 30., ám ez a határidő a befizetésnek a Kárenyhítési lebonyolítási számlára történő jóváírására, és nem a banki átutalás elindítására vonatkozik! Ezért érdemes legalább négy munkanappal korábban – tehát praktikusan most szombaton, vagy hétfőn reggel – elutalni a pénzt.

Az ügyintézést nagymértékben segíti, ha az átutalt összeg pontosan – kerekítés nélkül – megegyezik a kárenyhítési hozzájárulás megfizetése tárgyban küldött határozatban feltüntetett összeggel.Aki fizetésre kötelezett, de határidőre nem vagy nem megfelelő mértékben fizeti meg a hozzájárulást, attól a törvény értelmében adók módjára behajtható az összeg, ugyanakkor ebben az esetben – tekintettel arra, hogy a behajtott kárenyhítési hozzájárulás határidőn túli befizetésnek minősül – a gazdálkodó a tárgyévben kárenyhítő juttatásra nem lesz jogosult.

Forrás: Magyar Hírlap