Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Több pénz jut a szőlőültetvények szerkezetátalakítására

2011. szeptember 9.

A termelők mintegy 12 milliárd forint támogatást kapnak a következő két évben a szőlőültetvények szerkezetátalakítására – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

A közösségi forrásból finanszírozott programra az idén 22,5 jövőre pedig 22 millió euró áll rendelkezésre. (Ez évenként mintegy 6-6 milliárd forintot jelent.) Így közel egymilliárd forinttal több jut a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására.
A tárca szerint az egyre növekvő igények jelzik, hogy a magyar szőlő- és bortermelőknek fontos az ültetvények megújítása. Az ide vonatkozó  rendeletmódosítással az ágazat nemzeti támogatási programjában a rendelkezésre álló keret hatékonyabban használható fel.

A 2011/2012-es, valamint a 2012/2013-as borpiaci évekre egyéni tervet kell készíteni a támogatás igénybevételéhez. Az idén először együtt lehet pályázni a következő két évre biztosított forrásra.

Újdonság továbbá, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az egyéni tervről dönt először, amely alapján el lehet kezdeni a beruházásokat. A támogatást az elvégzett munkák alapján lehet majd igényelni.
A pályázóknak a két évre szóló egyéni tervben meg kell jelölnie,  melyik évben, milyen támogatási intézkedéseket tud teljesíteni. A gazdák ez év október 1. és december 15. között nyújthatják be az egyéni terveket az MVH-hoz.
A szőlőültetvények szerkezetátalakítására és -átállítására vonatkozó szabályozásról szóló rendelet szeptember 2-tól hatályos.

A szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására vonatkozó szabályozásról szóló rendelet legutóbbi módosítása értelmében a szőlőültetvények szerkezetátalakítására fizetett támogatás a szerkezetátalakítás keretében elvégzett műveletek költségeihez való hozzájárulásból és az átalakítással járó bevételkiesést ellentételező kompenzációból tevődik össze.

Az egyes műveletekre megállapított költség-hozzájárulások összegét a rendelet melléklete tartalmazza. Így ehhez társul a hektáronként 1.800 eurónyi kompenzáció, tehát az igényelhető támogatás maximális mértéke hektáronként 14.400 euró, azaz mintegy 3,88 millió forint.

Az egyes kérelmekre kifizethető támogatás pontos összegét ugyanakkor az elvégzett tevékenység típusa, a felhasznált szaporítóanyag mennyisége, típusa és kategóriája, a terület lejtésszöge, az ültetvény sortávolsága, valamint a művelésmód is befolyásolja – hívják fel a figyelmet az MVH-nál.

Emlékeztetnek továbbá: az új szabályozás értelmében most kizárólag az egyéni terveket kell benyújtani. Azokat – a megadott keret erejéig – az MVH jóváhagyja, és a jóváhagyott egyéni tervek alapján elvégzett szerkezet-átalakítási műveletekre lehet majd később – a második fázisban – a támogatási kérelmet benyújtani.

Forrás: MTI

Gyári alkatrészek, kedvező áron a Lucrus Bt.-től Deutz-Fahr, Same és Hürlimann traktorokhoz