Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Újabb támogatás tenyészkocákra

2015. március 13.

Új állatjóléti támogatást vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM), ami a tenyészkocákra március közepétől igényelhető, a keretösszege 8,62 milliárd forint – mondta az FM kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa az MTI-nek. Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosok is kérhetik.

Horváth István emlékeztetett: a múlt évben is volt sertésjóléti támogatás, amelynek az összege 8,5 milliárd forintot tett ki. Így a sertéságazat 2015-től több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kap. Ez a 2010-es 6 milliárd forintra rúgó ágazati támogatásnak csaknem a háromszorosa – mondta.

Kifejtette: ezzel is támogatja a szaktárca, hogy több sertés legyen Magyarországon. A mostani támogatás bevezetése pedig azt is jelenti, hogy egyedenkénti 38 580 forintos támogatással az anyakoca ára három év alatt megtérül.

Ettől az intézkedéstől reálisan várható, hogy tovább növekszik majd az országban a sertéstartási kedv, ami az elmúlt másfél évben már nőtt – vélekedett Horváth István. Lamborghini tulajdonosok, Same tulajdonosok, Deutz-Fahr tulajdonosok is tarthatnak sertést.

Magyarországon mintegy 220-230 ezer koca van, de ahhoz, hogy középtávon megduplázódjon a sertésállomány az országban, további mintegy 100-150 ezer kocára van szükség. Mindehhez várhatóan még az is társul, hogy az a gazda, aki a kocatelepét fejleszti, az uniós pályázatok esetében magasabb prioritást élvez majd – mondta.

A tenyészkoca állatjóléti támogatásról szóló rendelkezés a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. A támogatási kérelmet a gazdálkodók március 15-től nyújthatják be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A támogatás pedig április 1-től kezdődik, kifizetés negyedévente lesz – közölte a miniszteri biztos.

A támogatás elbírálásánál nem szempont, hogy milyen géppel dolgozik a gazda, így Hürlimann, Same, Deutz-Fahr, Fendt és Lamborghini traktorok használói is kaphatnak. Same, Lambrghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokhoz alkatrészt teljeskörűen kínál a Lucrus Hungária Kft.

Forrás: MTI