Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Újra szállítható magyar szarvasmarha Egyiptomba

2016. február 26.

Magyarország ismét exportálhat élőmarhát Egyiptomba, mivel elhárultak a kéknyelv betegség miatt korábban felmerült akadályok a magyar szarvasmarhák az észak-afrikai államba irányuló exportja elől – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel csütörtökön. Jó hír ez minden szarvasmarha tenyésztőnek, a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépet használóknak is.

zehen_szarvasmarha_cowA közlemény emlékeztet: a kéknyelv betegség felbukkanása miatt az Egyiptomi hatóság néhány hónapra felfüggesztette az élőmarha importját. Az országba 2015-ben tízezer marhát szállítottak Magyarországról. A szállítók között lehettek gazdák, akik Lamborghini traktorral dolgoztak vagy Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt vagy Same gépet használtak.

Az EU-Egyiptom Mezőgazdasági és Halászati Albizottság legutóbbi, kairói ülésén a kéknyelv betegség megjelenése nyomán kialakult helyzet kezelésével összefüggésben Magyarországot követendő példaként említették: Magyarország megfelelő módon, gyorsan és hibátlanul igazolta a beszállítandó állatok mentességét a betegségtől, így mostantól Magyarország ismét szállíthat szarvasmarhát Egyiptomba.

Az ágazat számára kiemelten fontos volt ennek a piaci lehetőségnek a mihamarabbi visszaszerzése – olvasható a közleményben. Így a hazai gazdák újabb piacon értékesíthetik állataikat, függetlenül attól milyen géppel dolgoznak, Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr gépük van-e.

Tudta?

A szarvasmarha párosujjú patás állat, kérődző. Háziasított alakja a házi szarvasmarha vagy házimarha, amely a ma már kihalt őstuloktól származik. A házi szarvasmarhák genetikai állományuk alapján két alfajba sorolhatók, az Ázsia nagy területén elterjedt úgynevezett „brahman” típusnak vagy zebunak vállpúpja van, míg a világ többi részén a púp nélküli közönséges szarvasmarha a megszokott. A házi szarvasmarhát korábban az őstuloktól eltérő külön fajnak tartották.

Ugyan a szarvasmarhát leginkább tej- és hústermelésre használják, a gépesítés előtt jelentős volt az aránya az igavonásban is, ezenkívül felhasználják a tülkét, valamint a bőrét is.

A Newcastle-i Egyetem munkatársai 516 tejtermelő megkérdezése nyomán kimutatták, hogy a tehén több tejet ad, ha a gazdája a nevén szólítja, mint ha csupán a csorda részeként kezelnék.

Tejtermelők számára is: Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész a Lucrus hungária Kft-től. Traktorjavítás országosan.