Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Vége a zsebszerződéseknek?

2011. augusztus 5.

Augusztus 1-jétől módosult a földtörvény. A jogszabály fő célja a spekuláció elleni fellépés, de sokan – főleg az eddigi, sikeresen művelő bérlők – ráfizethetnek. A termőföldről szóló törvény módosításának egyik fő célja, hogy rendezze, a jogalkalmazók számára egyértelműsítse e törvény és a Nemzeti Földalap-törvény közötti viszonyt – számol be az Agroline.hu

Ezután a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) nem kell alkalmaznia a földtörvényben rögzített elővásárlási és előhaszonbérleti sorrendet az állami termőföldek hasznosításakor. A minisztérium közleménye emlékeztet: a Nemzeti Földalap – egyes kivételektől eltekintve – csak versenyeztetéssel adhat el földet.

A pályázatok kiírása és értékelése során kell olyan szempontrendszereket meghatározni, hogy a törvényben deklarált földbirtok-politikai irányelvek érvényesülhessenek. Ellenkező esetben ugyanis előfordulhat, hogy egy támogatandó gazdálkodói kör számára kiírt pályázat során olyan személy szerzi meg a földterület haszonbérletét, aki nemcsak hogy nem indult a pályázaton, de a kiírt feltételeknek sem felel meg, ugyanakkor helyben lakóként él az előhaszonbérleti jogával.

Az augusztus 1-jén hatályba lépő változások nyomán az állami földek felett rendelkező Nemzeti Földalapkezelő (NFA) kötelezettsége lesz, hogy a pályáztatás során a családi gazdaságokat erősítő feltételeket határozzon meg. A törvénymódosítás kimondja, hogy a termőföld tulajdonjogát ajándékozás jogcímén csak közeli hozzátartozók, közalapítvány, önkormányzat, egyházi jogi személy és a magyar állam javára, valamint a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként lehet átruházni.

Ezzel a minisztérium szerint nemcsak a családi gazdaságok fejlődését, hanem a fiatalabb generációk termelésbe bevonását is segítik. Az új jogszabály a családi gazdálkodók körébe tartozónak mondja ki a testvéreket, akik a gazdálkodó halála esetén így továbbvihetik a gazdaságot. A jogszabály-módosítás a spekulációt és a zsebszerződéseket akarja megelőzni, a vásárlásokkal pedig alapot teremt a fiatal gazdák földhöz juttatásához.

A törvénymódosítás újraszabályozza a Nemzeti Földalapba tartozó területek pontos körét, és rögzíti, hogy vannak olyan földrészletek, melyek egy része a Nemzeti Földalapba, míg a másik része Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagyoni körébe tartozik. Ez utóbbi ingatlanok kapcsán a módosítás lefekteti a közös tulajdonosi joggyakorlás alapszabályait. A jövőben természetvédelemre, vízgazdálkodásra és erdőtelepítésre is kisajátítható föld, és új szabályként jelent meg az a rendelkezés, hogy a kisajátítással állami tulajdonba került földet is az NFA-ba kell helyezni.

Polgári jogviszonyokban – így polgári perben is – az államot az NFA képviseli. A módosítás alapján – ez az egyik legjelentősebb változás – az olyan állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezet, amely főtevékenységként mezőgazdasági termelést folytat, pályázat nélkül juthat termőföldhöz. Ugyanígy vásárolhat földet az a cég, amelynek a föld nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásához szükséges. A kiemelt jelleget azonban kormányrendeletnek kell kimondania.

Mindennek leginkább jogi jelentősége van, az NFA földvásárlásra fordítható kerete idén ugyanis csak 412 millió forint, s ez nem jelent komoly hatást a piacon – hívja fel a figyelmet Kiss Gyula mezőgazdasági jogász. Sokkal nagyobb a változás a földbérletek területén, de ez nem feltétlenül a törvénnyel függ csak össze. Mostantól ugyanis az állami földeken nem él tovább a megművelő előbérleti joga, ha az az elmúlt egy évben nem haszonbérleti szerződésben gazdálkodott – pedig egyes számítások szerint a 100 hektár feletti területen gazdálkodók 50-70 százalékban bérelt földön dolgoznak. Mivel a területeket a földalapkezelő az elmúlt egy évben megbízásos szerződésben műveltette, a bérleti jogviszony sok helyen megszakadt, sok sikeres gazdálkodó kerülhet komoly veszélybe – mondták el többen is lapunknak. Ez azért is fontos, mert az uniós csatlakozás óta a támogatási rendszer is a földhasználathoz kötődik. A haszonbérlő abból a szempontból is kedvező pozícióban volt, hogy ő rendelkezett elővásárlási joggal, igaz, a 2010-es módosítás óta ez a jog az államot illeti meg.

A magyar föld közel tíz százaléka állami föld, ebben a törvénymódosítás teljes bizonytalanságot okoz – fogalmazott egy rádióriportban Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára. Azok, akik úgy terveztek, úgy vettek részt pályázatokban, vásároltak gépeket, építkeztek, alkalmaztak munkaerőt, hogy a korábbi szabályozás alapján arra számítottak, hogy előbérleti joguk van, ezt a biztonságot most elveszítették.

Forrás: AgroLine

Teljeskörű alkatrészellátást és javítást kínál az SDF-csoport gépeihez a Lucrus Bt. Így a Lamborghini, Same, Deutz-fahr és Hürlimann márkák típusaihoz.